L'Ajuntament de Campdevànol ha recollit 10 de caques de gos en el primer dia de recollida de mostres per a la identificació sobre la base de l'ADN dels animals. La regidora de Barris, Dolors Costa (PDeCAT), va explicar que els guàrdies municipals les van recollir en llocs cèntrics i que n'haurien pogut recollir 30, si haguessin volgut.

Costa va recordar que les sancions per als responsables de les caques de gossos trobades en parcs infantils o carrers cèntrics van dels 500 als 1.000 euros. Ha explicat: «sí els excrements són detectats en un parc de mainada, la falta està tipificada com a molt greu».

El primer dia de recollida, 5 de juny, va arribar després de 3 mesos de campanyes d'informació i de recollida de dades dels gossos. Ha concretat que van fer reunions informatives i van enviar explicacions per les cases.

La regidora va explicar que encara recullen mostres d'ADN en els 4 centre veterinaris de Campdevànol i els 2 de Ripoll que participen en la campanya. Va dir: «Hem allargat la recollida d'ADN gratuïta, perquè la gent ens ho ha demanat».

Costa va explicar que les 10 femtes recollides seran enviades per missatgers al laboratori, perquè casin les dades de les caques amb les mostres d'ADN recollides i així identifiquin els propietaris.

La regidora calcula que en una setmana coneixeran els noms dels propietaris dels animals i podran obrir els procediments sancionadors.

Va assenyalar que a partir de dimarts passat, 5 de juny, els guàrdies municipals dedicaran dos o tres dies a la setmana a la recollida d'excrements per seguir el procés d'identificació dels propietaris.

Va precisar que decidiran els dies de manera aleatòria, perquè l'acció de la Guàrdia Municipal sigui més efectiva.

Segons ella, els guàrdies recullen els excrements sobre la base d'un protocol informàtic que recull les imatges i totes les dades del lloc d'on vinguin les restes.

Va explicar que en els mesos previs a l'inici de la recollida i anàlisi, hi ha hagut molts propietaris que han dut els seus animals a l'Ajuntament per identificar-los i d'altres els han donat de baixa.

A l'inici de la campanya, el poble tenia un cens aproximat de 300 gossos. Costa ha apuntat que ara n'hi ha alguns més.

Pel que fa als gossos dels forasters que no recullin els excrements, Costa ha avisat del fet que les anàlisis detecten el pes, la morfologia, la raça i l'edat de l'animal. Sobre la base d'aquestes dades, segons ella, els guàrdies municipals vigilaran els infractors i, si detecten reincidència els sancionaran.