Un nou sistema d'alerta avisarà del risc d'aparició de casos autòctons de malalties com el Zika, el Dengue o el Chikungunya a Catalunya, una amenaça a l'alça per l'expansió del mosquit tigre. Aquesta plataforma informàtica amb un algoritme d'intel·ligència artificial està liderada pel servei de Malalties Infeccioses de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona i aglutinarà la informació d'institucions com Dipsalut, l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona; el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC); l'Institut Català de la Salut o el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter, per exemple. El projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert, ideat per investigadors gironins, també hi contribuirà.

Els arbovirus són infeccions perilloses per a la salut, com és el cas del Zika, el Dengue, el Chikungunya o el virus del Nil Occidental, en especial en població vulnerable com les gestants o persones amb la immunitat deprimida.

Actualment, aquestes malalties anomenades arbovirus són importades, és a dir, que els casos que es veuen als centres sanitaris catalans són de persones que s'han infectat en altres països, però la presència del mosquit comú i sobretot, del mosquit tigre a Catalunya, ha posat en alerta els metges.

Avui dia, «el risc que les arbovirosis esdevinguin autòctones és baix, però està augmentant degut a la creixent presència del mosquit tigre i de casos importats d'arbovirosis a causa del tràfic de viatgers entre Catalunya i les zones endèmiques», explica el doctor Israel Molina, coordinador de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional del Servei de Malalties Infeccioses de Vall d'Hebron.

Aquest sistema d'alerta o motor de predicció serà l'eina final que resultarà de la Plataforma Integral per al Control d'Arbovirus a Catalunya (PICAT). «Amb el PICAT volem anar més enllà del simple fet de tenir una foto fixa de les arbovirosis a Catalunya. Volem avançar-nos i detectar, en temps real, el risc que esdevinguin autòctones», explica.

Per això el sistema es nodrirà de la informació dels diferents organismes implicats en el control d'aquestes malalties i aprendrà a detectar el risc. La informació que actualment integra el PICAT són dades relatives als casos d'arbovirosis o sospita de malaltia, dades sobre el clima i informació sobre la major o menor presència del mosquit tigre en àrees concretes. La informació referent a la presència de mosquit tigre prové dels diferents serveis de control de mosquits i dels avisos fets per la ciutadania amb l'app Mosquito Alert.

El sistema d'alerta que s'està desenvolupant i que es preveu que estigui operatiu l'estiu del 2019 es basarà en un software que permetrà creuar tota aquesta informació i funcionarà com un algoritme per avaluar el risc d'arbovirosis autòctones.

«Si, per exemple, en una àrea en concret els metges d'atenció primària avisen d'un augment de casos de dengue, la ciutadania alerta de la creixent presència del mosquit tigre i els serveis de control de mosquits corroboren aquesta presència i assenyalen que s'esperen pluges que poden afavorir la proliferació dels mosquits, es dispararà l'alarma, ja que s'estan produint les condicions adequades perquè els mosquits piquin a les persones infectades i aparegui dengue autòcton. Per tant, actuarem abans que això succeeixi», afegeix el doctor Molina.