Els casos de melanoma diagnosticats a les comarques gironines s'han incrementat en més d'un 35% en un any. Segons les dades que va fer públiques ahir, durant tot el 2017 s'hi van diagnosticar 53 melanomes en homes i 46 en dones. A més, van morir per aquest tipus de càncer 12 homes i 11 dones.

Les dades de diagnòstics van a l'alça si es comparen amb les publicades pel Diari de Girona recentment, on es mostra que durant l'any 2016 es van diagnosticar una setantena de melanomes a les comarques gironines (37 casos en homes i 36 en dones).

Les dades fetes públiques ahir pel Trueta venen arran de la companya Euromelanoma. I és que dos especialistes del Servei de Dermatologia de l'Hospital Josep Trueta participaran en la dinovena edició d'aquesta campanya que es farà al llarg de la setmana que ve, entre els dies 11 i 15 de juny.

Revisions de la pell al Trueta

En el marc d'aquesta campanya, durant el matí del dia 12 de juny, els dermatòlegs del Trueta realitzaran exploracions de la pell als ciutadans que, prèviament, hagin sol·licitat cita a través del web (www.euromelanoma.org/spain) o trucant al telèfon 915 434 535.

La iniciativa està pensada per promoure la conscienciació, la prevenció i el diagnòstic precoç del càncer de pell en la població. Aquesta campanya europea vol aportar informació sobre la importància de seguir uns hàbits saludables, donar a conèixer quins són els signes d'alarma de les lesions pigmentades i potenciar el diagnòstic precoç del melanoma, un dels càncers cutanis més agressius, segons informa el centre sanitari en un comunicat.

El càncer de pell és el més freqüent arreu del món. Una de les seves causes és l'exposició als raigs UV del sol de forma excessiva o prolongada. En els darrers anys, s'ha detectat un increment exponencial de casos de melanoma, un dels càncers de pell més agressius.

Segons dades del Registre poblacional de càncer de Girona 1994-2013, la incidència de melanoma a la Regió Sanitària de Girona és d'uns 11,7 casos per 100.000 habitants i any -10,5 casos, en els homes, i 12,9 casos, en les dones-.

L'efectivitat en la detecció

El 2017 s'hi van diagnosticar 99 melanomes. I cal destacar que la incidència ha augmentat anualment un 2 % en els homes, mentre que en les dones s'ha mantingut estable. Aquest increment d'incidència és sobretot en els estadis més baixos dels tumors, en els més inicials.

Aquest fet evidencia l'efectivitat de les mesures de detecció precoç, afirmen des del centre de salut, com ara la informació a la població, l'accés als recursos sanitaris, etc.

La supervivència als cinc anys és del 88 % i s'ha incrementat un 4,6 % en els últims quinze anys. I quan a la supervivència relativa per a tots els estadis als 10 anys és del 83,1%.