13 de juny de 2018
13.06.2018

Selectivitat 2018: Sense acord sobre quin examen és més difícil; el de Català o el de Castellà

Més de 3.100 estudiants de les comarques gironines inicien amb nervis i amb total normalitat les Proves d'Accés a la Universitat a Girona, Olot i Figueres

13.06.2018 | 15:32
Selectivitat 2018: Sense acord sobre quin examen és més difícil; el de Català o el de Castellà

Els nervis de cada any, però cap incidència destacada en la primera jornada de la selectivitat, que van arrencar ahir per a més de 3.100 estudiants de les comarques gironines. Les proves, assenyalava ahir la coordinadora de les Proves d'Accés a la Universitat a Girona, Manuela Hidalgo, van començar «sense cap incidència remarcable i amb total normalitat». «Per ara tot s'ha desenvolupat amb molta tranquil·litat», apuntava la responsable de les proves a la Universitat de Girona, on s'examinen 2.407 alumnes, mentre que 254 ho fan a Olot i 473 a Figueres.

Els exàmens van començar puntualment a les 9 del matí, una cita a la quals els estudiants arribaven amb «nervis», com explicava la Tura Sala, de Banyoles, que aquests dies fa la selectivitat al campus Montilivi de la UdG. Ella creu que des de l'institut els fan «venir por» i això fa que «a vegades» preparin «massa» aquests exàmens. Pel que fa a la dificultat en les diferents matèries, hi ha disparitat d'opinions, ja que alguns estudiants van trobar més difícil la de Llengua Catalana, mentre que d'altres van deixar en blanc alguna pregunta de la prova de Castellà.

La Clara Angelats de Bescanó es mostrava més tranquil·la i «concentrada» després de les primeres proves.

Dels primers exàmens que havia fet la Xènia Bolic, també de Bescanó, la pregunta més difícil havia estat haver de conjugar uns verbs irregulars que hi havia a l'examen de Català. La Clara també creu que la part comuna de la prova de Català havia estat la més difícil, però la Tura assegurava que hi havia una resposta de Llengua Castellana sobre adjectius que no havia recordat i creia que, tot i haver-ho estudiat a classe, era la part més difícil que havia fet de moment.

De tota manera, la Tura no creia que sigui un problema i confia a aprovar les PAU si es manté el mateix nivell de dificultat que hi havia fins ara. A més, no necessita molta nota per poder entrar a la carrera que vol estudiar i s'ho pren d'una manera més relaxada.

Una mica més complicat ho té la Clara Angelats, que ha de treure un 12 per poder entrar a Biomedicina. Tot i així, preveu mantenir la concentració i superar la nota de tall per acabar estudiant allò que vol ser en un futur.

Com a novetat, aquest any tots els alumnes hauran d'examinar-se d'Història. Fins ara podien escollir entre Història o Història de la Filosofia, però a partir d'aquest curs la segona ha passat a ser una matèria de modalitat que poden escollir els alumnes per guanyar nota. Per a la Xènia, això suposarà una dificultat perquè hi ha molt de temari i «serà difícil per a tots».

Aquest curs hi ha prop de 300 estudiants més que s'examinen de les PAU a Girona. Hidalgo creu que aquest increment ha comportat un punt de complexitat logística superior, ja que s'han hagut de buscar noves aules i més persones per vigilar els exàmens i també corregir-los. Entre Girona, Olot i Figueres s'han habilitat tretze tribunals i hi ha uns 120 professors entre vigilants i correctors. Per segon any consecutiu, hi ha dos tribunals per a alumnes amb dislèxia i TDAH, a qui se'ls dona 30 minuts més per a l'examen, assenyala Hidalgo. «Fins l'any passat feien els exàmens amb la resta, però així en l'aspecte organitzatiu ens és més còmode, i els dona més tranquil·litat a ells», diu.

Malgrat que en altres llocs s'utilitza un aparell detector d'orelleres per evitar que els alumnes copiïn, a Girona no es fan servir. Hidalgo assenyala que aquest control el fan els professors i que, de moment, no s'ha detectat ningú copiant.

La majoria dels estudiants inscrits van poder fer la prova ahir, però sí que hi ha alguns casos de persones que van tenir problemes de salut que no van poder arribar als primers exàmens. Un cop notificat que hi havia un motiu de pes al darrere de la falta d'assistència, els alumnes podran decidir avui si segueixen fent les proves a Girona. Els exàmens d'ahir, però, els hauran de repetir en un tribunal d'incidències a Barcelona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit