Els nomenaments d'alts càrrecs del Govern de la Generalitat es continuen succeint a mesura que passen els dies. També els departaments comencen a acordar els noms de les persones que ocuparan les direccions territorials, alguns seguiran i altres canviaran. De moment, l'executiu català de Quim Torra no ha fet públics els noms dels nous delegats de la Generalitat (es volen anunciar tots de cop) a l'espera de la recentment creada delegació del Penedès (se suma a les de l'Alt Pirineu i Aran, Barcelona, Catalunya Central, Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre). Amb tot, ja se sap que a Girona serà l'actual president de la Diputació, Pere Vila.

Mentrestant, es comencen a saber algunes confirmacions i renovacions de les direccions territorials a Girona. Segons ha pogut saber Diari de Girona, el portaveu d'ERC a Calonge, Martí Fonalleras (Sant Antoni de Calonge, 1955), serà el nou director territorial del Departament d'Ensenyament a Girona. Substituirà Josep Polanco, en el càrrec des del 2016.

Fonalleras actualment és Inspector d'Ensenyament a Girona. Llicenciat en Ciències Químiques per la UAB, també s'ha dedicat professionalment a l'educació exercint a Banyoles, Salt i Palafrugell. També ha estat director de l'Institut Frederic Martí Carreras de Palafrugell durant 8 anys.

Militant d'ERC des del 2006, va ser el candidat a les eleccions municipals de Calonge els anys 2007, 2011 i 2015. A l'inici va formar part de l'equip de govern en coalició amb CiU (va ser regidor d'Urbanisme) però en les últimes eleccions de 2015 ERC va obtenir cinc regidors, un menys que CiU, i van passar a l'oposició. Fonalleras, portaveu del grup municipal a l'Ajuntament de Calonge, mantindria l'acta de regidor amb el nou càrrec (encara l'han de nomenar i s'ha de fer oficial) al capdavant dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, ja que no hi ha cap incompatibilitat.

En paral·lel, un altre dels noms confirmats, en aquest cas una renovació, és el d'Albert Ballesta com a director territorial del Departament d'Interior. És al càrrec des del 2011, excepte el breu període (entre gener i març de 2016) en què va ser alcalde de Girona.

Gironins en càrrecs de direcció

D'altra banda, el Consell Executiu encapçalat per Quim Torra va acordar ahir diferents nomenaments en càrrecs de direcció, entre els quals hi ha dos gironins. Al Departament de Cultura, Josep Manuel Rueda Torres, ha estat nomenat com a director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

Nascut a Arbúcies el 1957, és doctor Apte Cum Laude per la UdG) i actualment era director del Museu d'Arqueologia de Catalunya. També ha estat director del Museu Etnològic del Montseny (1990-2001), del Museu d'Art de Girona (2001-2007), cap d'Àrea de Difusió i Explotació del Patrimoni Cultural (2007-2008), subdirector general del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic (2008-2014), secretari de l'Associació de Museòlegs de les Comarques de Girona (1989-1990), president de l'Associació de Museòlegs de les Comarques de Girona (1991-1993), entre altres.

El segon gironí nomenat ahir pel Govern català és Lluís Juncà Pujol com a director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació. Nascut a Olot el 1982, durant l'última legislatura va ser secretari general de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda amb Oriol Junqueras i va desenvolupar funcions de director de l'Oficina del Vicepresident des del febrer del 2016. Juncà és enginyer de Telecomunicació per la UPC, màster en Anàlisi Política per la UOC, i va fer un Master in Business Administration a Esade.