Els Amics de Sant Aniol d'Aguja han fet públic que volen traslladar 20 tones de greda fins als edificis de l'antiga rectoria de Sant Aniol i la casa del costat. La finalitat és fer una depuradora vegetal, relativament econòmica, amb un manteniment molt senzill i sense despesa energètica.

Volen fer arribar les 20 tones fins a Sant Aniol sobre la base dels voluntaris que dediquen festius i caps de setmana a transportar material des de la Muntada fins a Sant Aniol. Es tracta d'un trajecte de més o menys una hora de camí.

La primera excursió de transport de greda està programada per al diumenge, 17 de juny, amb un horari que va de les 8 del matí fins a les 8 del vespre. Els voluntaris seran obsequiats amb un plat d'amanida de pasta. En aquesta primera acció preveuen transportar 5 tones de grava.

L'objectiu és estalviar diners en vols d'helicòpter i la finalitat és fer el sanejament dels dos edificis ja coberts i consolidats. La grava és per fer una espècie d'aiguamoll de decantació on aniran a parar les aigües brutes. En aquest lloc hi haurà la separació dels fangs de l'aigua sobre la base dels joncs que estaran clavats a la grava. Es tracta d'un intercanvi, en el qual les plantes s'alimenten de la brutícia i a canvi deixen anar oxigen a l'atmosfera. Els joncs fan la funció de les turbines de les depuradores tradicionals.