La Fundació Drissa, entitat sense ànim de lucre dedicada a la inserció laboral de persones amb malaltia mental, tanca el 2017 amb un creixement del 12% de la plantilla. Disposa de 123 empleats i sis de cada deu, 74, són persones amb un trastorn mental. De total d'ingressos de l'entitat, 2.494.302 euros l'any passat, un 62% correspon a la prestació de serveis socials i el 38% restant a l'activitat de serveis productius.

Una de les activitats principals de Drissa és l'horticultura ecolològica, que dona feina a una dotzena de persones. A banda,ofereix a través del propi Centre Especial de Treball els serveis de jardineria i forestal, pintura i neteja. L'entitat disposa també de servei d'acollida i borsa de treball, servei prelaboral, servei de formació i servei d'acompanyament a la inserció laboral en el mercat ordinari. Així mateix, gestiona des del servei d'habitatge una llar amb suport, un programa d'autonomia a la pròpia llar i servei d'atenció al domicili especialitzat.

Sobre el projecte d'horticultura ecològica pivota la posada en marxa de diferents línies de negoci per augmentar la contractació del col·lectiu que abraça l'entitat. Aquest cap de setmana, la fundació gironina va obrir al públic per primera vegada l'explotació de terreny agrari ecològic que té a Campllong, en el marc de la seva participació a les jornades «Benvinguts a pagès», oferint visites guiades, tallers d'horta o tastets.

La finca ecològica de la Fundació Drissa a Campllong abasta 11 hectàrees d'extensió, de les quals quatre són una zona boscosa, i la resta estan destinades al cultiu de fruiters, verdures i hortalisses de la temporada. També compta amb una petita explotació apícola de la qual s'obtenen productes com ara mel, pròpoli, cera o gelea. Sobre el projecte d'agricultura ecològica pivoten diferents línies de negoci que l'entitat està posant en marxa i que desplegarà durant els propers tres anys.

En aquests moments s'està treballant per al desenvolupament del servei de càtering Biodrissa i també es preveu l'obertura de nous punts de venda al centre de la ciutat de Girona.

D'altra banda destaca l'Aula de Natura, un projecte per donar a conèixer de manera sostenible l'entitat i la feina dels pagesos que hi treballen i com aquesta pot contribuir al mantenir el medi ambient i alhora sensibilitzar la ciutadania sobre la malaltia mental. Es desplegarà una cartera de serveis centrada en diferents activitats i jornades vinculades a l'horticultura ecològica. La programació anirà dirigida a les escoles, amb les quals aquest any ja s'han concretat diferents iniciatives, al públic en general i col·lectius que s'hi vulguin sumar.

La gerent de la Fundació Drissa, Núria Martínez, subratlla el concepte de l'«economia circulant», que tracta de rebre les restes vegetals de la botiga Biodrissa i de l'obrador, així com d'altres serveis de l'entitat, per fer-hi compost i aprofitar així millor els residus.