Les empreses de la Garrotxa van demanar 2.154 certificats d´origen per vendre a països fora de la Unió Europea durant el passat 2017. Es tracta d´un 6% més que l´any anterior, quan se´n van sol·licitar 2.032. El sector d'alimentació i begudes és el que més exporta i Àfrica i Amèrica són les principals destinacions de fora de la Unió Europea. En concret, en aquests dos continents es concentren el 66,5% de les exportacions de les empreses garrotxines.

Es tracta d´una de les dades més rellevants de la presentació de l´Observatori Econòmic Social i Mediambiental presentat ahir per l´alcalde d´Olot, Josep Maria Corominas, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, i el director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública, Francesc Canalies.

L´alcalde d´Olot, Josep Maria Corominas, va posar l´augment de les exportacions en el context d´una millora econòmica que, en dades, ha suposat un increment del 3,9% del PIB i en una reducció de l´atur fins a un percentatge del 7,8%, un dels més baixos de Catalunya i en una millora de 6 llocs en l´índex de competitivitat de les comarques catalanes. Fa uns anys la Garrotxa estava en la vintena posició i ara ocupa el catorzè lloc, entre 42 comarques catalanes.

Això no obstant, l´alcalde d´Olot a demanar a l´àmbit empresarial més compromís en la temporalitat. És a dir, va demanar la col·laboració dels empresaris en l´allargament dels contractes. «Necessitem que els contractes siguin més llargs i els sous més alts», va dir. A més, el batlle va considerar que la precarietat de les contractacions afecta la societat.

Una dada negativa són els accidents laborals, que van passar de 740 el 2016 fins a 792 el 2017.

Per la seva part, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, va ressaltar els esforços de l´administració en dotar de serveis una teranyina industrial ubicada en 21 polígons, divuit dels quals es concentren a la línia que va de Sant Jaume de Llierca a la Vall d´en Bas. Espona va posar d´exemple el desplegament de la fibra.

D´altres dades laborals van ser presentades pel director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública, Francesc Canalias.

Canalies va explicar que la construcció ha crescut. El 2017 van fer 100 habitatges nous, mentre que el 2016 en van fer 50. Això no obstant, el 2006 se´n van fer 1.500 i el 2004 se´n van fer 800. Molts més que ara.