Trànsit va retirar més de mig miler permisos de circulació durant l'any passat a les comarques gironines de conductors que havien perdut tots els punts. El sistema per punts instaurat el 2006 premia els bons conductors i castiga els que incompleixen la normativa. A qui no ho fa, se li van restant punts per infracció comesa (a més d'una multa). Pot arribar un moment que un conductor acabi amb un saldo de zero i es quedi sense carnet durant sis mesos, havent de fer un curs de reeducació viària i superar un examen teòric.

Això els ha passat, de mitjana, a 400 conductors gironins cada any. Segons les xifres facilitades pel Govern espanyol en una resposta parlamentària del grup socialista, 526 gironins van perdre el carnet de conduir per haver-se quedat sense punts. L'any anterior, el 2016, en van ser 476. Des del 2016 i fins a l'any passat, la xifra ascendeix a gairebé 2.700 conductors gironins que en un moment o altre s'han quedat amb zero punts i, per tant, sense carnet.

Els gironins no serien precisament els més modèlics en aquest aspecte i se situen a la part alta de la taula del rànquing de províncies espanyoles amb més conductors que han perdut el carnet. Lidera la taula Barcelona, amb 3.200 casos, seguit de Madrid (1.543), Sevilla (967), Pontevedra (834), València (728), Múrcia (691), la Corunya (585), Tarragona (578), Màlaga (562) i Alacant (559). Llavors apareix Girona en la posició dotzena, i just per sota hi té tota la comunitat de Navarra (424) i províncies com Saragossa (396).

Qui té els 15 punts?

Tots els conductors tenen d'entrada 12 punts al carnet. Si en tres anys no comet cap infracció, se li sumaran dos més. Al cap de tres anys, en rep un més si tampoc ha comès infraccions. Per tant, pot arribar a un màxim de 15.

Els conductors novells amb menys de tres anys d'experiència reben d'entrada 8 punts. Si al cap de dos anys no comet cap infracció, arribarà a 12, tres anys després als 14 i l'any següent el quinzè. En resum, 8 anys per assolir el màxim si no ha comès cap infracció. De la mateixa manera, si un conductor expert ha perdut tots els punts, quan recuperi el carnet de conduir tornarà a l'inici amb 8 punts.

Hi ha 4 categories d'infraccions que descompten 6, 4, 3 o 2 punts, més una multa. Les infraccions més habituals que han comportat la retirada de punts són circular amb un excés de velocitat (que treuen de 0 a 6 punts en funció del límit que s'ha superat); no portar el cinturó de seguretat (3 punts), parlar per telèfon mòbil (3) o per consum d'alcohol (6 punts si se superen els 0,50 mg/l en aire expirat o 3 punts de 0,25 a 0,49 mg/l).