Drons, làsers òptics i ones de radar permetran sectoritzar al mil·límetre les diferents parts de la cinglera i detectar els petits moviments i les deformacions en el basalt que culminen en despreniments. Llavors, els tècnics prioritzaran les actuacions a les zones més inestables.

Ho va avançar ahir, el subdirector d'Enginyeria i Recursos de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Joan Palau, un cop va finalitzar la reunió tècnica feta amb representants de les diferents administracions i institucions compromeses amb el pla integral de conservació de la cinglera.

Les tècniques de reconeixement que s'utilitzaran per mesurar les deformacions i els petits moviments de la cinglera de Castellfollit de la Roca són punteres i es combinaran entre elles. La metodologia s'ha utilitzat només a un altre indret de Catalunya com és la muntanya de Montserrat, permetrà obtenir una mena de cartografia molt detallada de la zona i, el més important, detectar possibles despreniments.

«Veient les diferències en cada moment es poden detectar els moviments que no són perceptibles a simple vista», va assenyalar el subdirector d'Enginyeria i Recursos de l'Institut, Joan Palau.

L'objectiu final d'aquest estudi tècnic és detectar quines són les zones més sensibles i inestables de la cinglera per poder prioritzar les actuacions a fer-hi i establir un calendari.

La previsió és que els treballs comencin aquest mateix estiu, ara que ja ha finalitzat la neteja d'urgència que s'ha fet aquest any i que ha deixat la roca més a la vista. De fet, només queda pendent aplicar herbicida a alguns punts, uns treballs que no s'han pogut fer per les pluges. Els primers resultats de la diagnosi es tindran a finals d'any. En la mateixa reunió, la Generalitat s'ha compromès a tenir redactat el Pla integral de conservació de la cinglera a finals d'any.

Aquest document inclourà el protocol d'actuació per estabilitzar i preservar la cinglera però també detallarà actuacions en àmbits com l'urbanístic, l'ambiental, el cultural i el turístic.

La primera fase s'executarà fins al 2025 i es preveu que tingui un cost d'uns 1,6 milions d'euros . En paral·lel, es faran actuacions d'urgència segons els resultats de la diagnosi. L'alcalde de Castellfollit, Miquel Reverter (ERC), s'ha mostrat molt satisfet del resultat de la reunió.