La darrera Junta de Govern de l'Ajuntament d'Olot va aprovar contractar uns serveis jurídics per tal de redactar un protocol que defineixi com han d'actuar els serveis compromesos en emergències en edificis. Per exemple, esfondraments, incendis o despreniments.

El regidor d'Urbanisme, Jordi Alcalde (PDeCAT-DC), ha explicat que el protocol marcarà com actuar en situacions greus derivades del mal estat de les edificacions. També va avançar que el temps de redacció serà ràpid. Encara que no va determinar el temps. «No tardaran gaire a fer-lo perquè no és gaire complicat», va dir. El document plantejarà la coordinació entre els bombers, la Policia Municipal, els serveis d'Urbanisme de l'Ajuntament i els tècnics del Consorci d'Acció Social.

La intenció és que puguin donar una resposta ràpida en matèria d'allotjaments o que puguin decidir en una emergència lleu si l'immoble afectat reuneix o no condicions per ser habitable de manera permanent. En el darrer cas, els tècnics del Consorci d'Acció Social haurien de donar una resposta a les necessitats dels habitants.

Mesures cautelars

«Si es defineix si hi ha d'haver mesures cautelars i si hi ha d'haver mesures cautelars qui les ha de proveir», va dir el regidor Jordi Alcalde. Jordi Alcalde va explicar que l'acord per la redacció del protocol formava part del pla de govern i va recordar que en diferents ocasions ja havia anunciat que el farien.

Va explicar que l'Ajuntament disposa d'un document que marca unes normes d'actuació i coordinació en situacions d'emergència. Això no obstant, va explicar: « Ara, la intenció és adequar-lo a les necessitats del 2018 en endavant». Va explicar que les normes vigents s'havien d'actualitzar, perquè no recollien prou bé algunes mesures. Alcalde també va avançar que la intenció és implicar les diferents àrees de l'Ajuntament en la redacció i dur el text a la Taula d'Habitatge. Es tracta d'una taula formada pels elements civils i polítics de la cituat implicats en habitatge.

La definició precisa d'un protocol d'actuació en situacions d'emergència havia estat demanada al ple per la regidora de la CUP, Mireia Tresserras cada vegada que tenia lloc una emergència en habitatges en mal estat i habitats per a famílies pobres.