L'hospital Trueta de Girona va acollir la segona Jornada Científica de la unitat funcional de Ginecologia Oncològica (UFGO) on van presentar els darrers avenços en els càncers d'endometri, de cèrvix i d'ovari i es van presentar els resultats dels primers anys de funcionament de la unitat i els resultats de supervivència del càncer ginecològic a la regió de Girona. Aquesta unitat es va posar en marxa el febrer de 2016 i ha atès 652 pacients (266 el 2016, 305 el 2017 i 81 el 2018). D'aquestes, 453 van ser visitats per primera vegada a la UFGO perquè es tractava de nous diagnòstics o bé s'havien visitat en altres unitats abans.

Pel que fa als tipus de càncers diagnosticats per primera vegada i confirmats, en 153 casos es va tractar de tumors d'ovari; en 147, de cos uterí; en 114, de coll uterí; en 38 casos, de càncer de vulva o vagina, i en un cas, de placenta.

L'objectiu de la unitat és millorar la qualitat amb una porta única d'entrada compartida per totes les especialitats i assistència coordinada per tal d'atendre les pacients en un mateix temps i espai.

A la regió sanitària de Girona es diagnostiquen una mitjana de 40 tumors d'ovari a l'any (descens d'un 3% anual) i cada any moren 23 dones per càncer d'ovari (també amb un descens del 3% anual). La incidència dels càncers d'ovari i de coll d'úter disminueix any rere any, mentre que la de cos d'úter es manté estable. La supervivència, al cap de 5 anys del diagnòstic, augmenta en el cas dels tumors d'ovari i de cos d'úter, però disminueix en el del càncer de cèrvix.