Desenes de persones van participar ahir en un esmorzar popular organitzat per la comunitat musulmana Annour de Ripoll. Tot plegat, per celebrar la fi del Ramadà i la «normalització» de la convivència entre veïns. «La relació abans era bona, i ara també ho és, però actes com aquest serveixen per poder-nos conèixer encara millor», va reblar l'alcalde de la localitat, Jordi Munell.

A l'esmorzar hi van participar representants i fidels de les dues mesquites. L'Ali Yassine president de la que comunitat Annour va explicar que l'objectiu és fusionar-se. Això sí, va deixar clar que per fer-ho els cal un espai més gran. «Aquí només hi caben 140 persones, i l'altra local també és petit. Necessitem un lloc gran», va assenyalar. A més de l'esmorzar també es van fer visites guiades per la mesquita i es va mostrar la cultura musulmana als qui s'hi van acostar.

«Ens hem d'anar coneixent». Així s'expressava en Josep Jordà, un veí de Ripoll que ahir es va acostar a l'esmorzar organitzat per la comunitat musulmana, en motiu de la fi del Ramadà. Va ser un acte festiu que va congregar prop d'un centenar de persones, moltes d'elles veïns de la capital ripollesa que no són musulmans. «Això ens satisfà molt, perquè significa la normalització de la convivència», va reblar el president de la comunitat musulmana Annour, Ali Yassine.

Una convivència que l'alcalde de la localitat, Jordi Munell, considera que «no s'ha vist mai trencada», malgrat els atemptats perpetrats per veïns de Ripoll fa deu mesos.«Hem volgut impulsar aquest tipus de trobades amb totes les comunitats del municipi per tal de poder cohesionar encara millor la ciutadania», va expressar Munell. De fet, a l'acte hi van participar membres de les dues mesquites de la localitat, que van manifestar la voluntat de fusionar-se en un futur.

L'impediment, segons van explicar, és la «falta d'espai». Una de les mesquites -la del carrer Progrés- pot encabir 140 fidels, mentre que l'altra amb prou feines arriba al centenar. «Si no tenim un espai més gran no podem fusionar-nos, quan el trobem serà més fàcil», va explicar Yassine.

A més del copiós esmorzar -on es van poder degustar més d'una quinzena de dolces típiques de la cultura musulmana- també es van fer visites guiades a la mesquita. Un representant de la comunitat va estar explicant a totes aquelles persones que es van interessar les particularitats de la religió que practiquen. «El què volem és que tothom sàpiga què fem els musulmans i com són les mesquites i les nostres tradicions», va assenyalar Yassine.

Tot plegat, va cridar l'atenció de nombrosos veïns que van reconèixer que aquestes trobades «enforteixen» els llaços entre tots els ripollencs. «El què va passar va ser un cop molt dur per a tot el municipi, però hem de tirar endavant i recordar que qui pitjor ho ha passat ha estat la comunitat musulmana», va assenyalar Josep Jordà.

D'altra banda, Munell va tornar a carregar contra el Govern espanyol i va exigir «saber la veritat» en relació a l'imam de Ripoll que va captar els joves que van acabar atemptant a Barcelona i Cambrils. Uns atacs que es van produir la tarda del 17 d'agost i la matinada del dia 18, i que van causar 16 morts i més d'un centenar de ferits de fins a 35 nacionalitats. «El dol només el passarem quan sapiguem tota la veritat sobre aquest personatge, i la realitat és que algú no vol explicar tot el que sap», va lamentar el batlle.

En aquest sentit, Munell va recordar que Abdelbaki Es Satty va ser confident del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). «És un repte que ens hem plantejat com a societat de Ripoll. Poder tancar el cicle coneixent la veritat que no es posa sobre la taula», va assenyalar el batlle.

Des de la comunitat musulmana ja van avançar que faran «més actes com aquest» perquè consideren que és «una bona manera» de «mostrar-se i integrar-se», entre la societat de Ripoll.