Els estudiants de sisè de Medicina de la Universitat de Girona han estat avaluats per primera vegada amb un tipus de prova que valora les seves competències i habilitats clíniques i diagnòstiques simulant casos que es poden trobar en el dia a dia com a professionals. En total, 74 estudiants han participat a la prova d'Avaluació de Competències Objectiva i Estructurada (ACOE), un format que incorpora pacients simulats, maniquins i imatges, entre d'altres instruments.

Les proves es desenvolupen a través d'estacions que simulen casos quotidians i factibles rellevants per a la formació i que plantegen reptes per a l'estudiant. Concretament, són vint situacions en les quals els futurs professionals es poden trobar el dia que exerceixin.

Els examinadors han avaluat les competències professionals dels futurs metges i metgesses en qüestions com l'exploració física, habilitats tècniques i procedimentals, comunicació, promoció de la salut o aspectes ètics i legals; les capacitats de posar en pràctica els coneixements adquirits, i les habilitats i actituds per resoldre els problemes que es presentin en l'exercici de la seva professió.

Cirurgia, traumatologia, urgències, comunicació i entrevista clínica, bioètica i activitats preventives i de promoció de la salut són les àrees de coneixement avaluades en un test que permet detectar els punts forts i els punts febles dels estudiants i ajudar-los a millorar en les seves actuacions.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="ca"><p lang="ca" dir="ltr">Darrer estudiant de la prova ACOE GIRONA. Una feina aconseguida per el treball desinteressat de tota la comunitat de la Facultat de Medicina inclosos els graduats de 6é. Una experiència enriquidora que genera i reforça que el saber no porta necessàriament al saber fer !!!! <a href="https://t.co/3LkCzYtTLr">pic.twitter.com/3LkCzYtTLr</a></p>— joan san molina (@SanJoan) <a href="https://twitter.com/SanJoan/status/1004366593579679745?ref_src=twsrc%5Etfw">6 de juny de 2018</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Les proves han estat obligatòries encara que, per ara, no representen cap repercussió curricular. Els examinadors, una quarantena de professors de la Facultat de Medicina i professionals dels hospitals i centres d'atenció primària gironins que hi han participat de manera voluntària, han realitzat un informe diagnòstic de l'assoliment per part dels alumnes de les competències avaluades.

Aquest tipus de prova exigeix la presència d'observadors externs que certifiquin la seva idoneïtat. La Facultat de Medicina ha comptat amb la supervisió del vicedegà de la Universitat Complutense de Madrid, Jorge Garcia-Seoane, que és el responsable estatal d'aquestes proves a la Conferència Nacional de Degans de les Facultats de Medicina Espanyoles i que emetrà un informe acreditatiu de les ACOE a la UdG.