El Servei de Neurocirurgia de l'hospital Josep Trueta de Girona ha començat a aplicar una nova tècnica quirúrgica, la cirurgia cerebral guiada per immunofluorescència, que permet guanyar molta precisió en l'extirpació de tumors i biòpsies cerebrals. Amb aquesta tècnica s'il·luminen les cèl·lules malignes i gràcies a un nou microscopi quirúrgic d'alta gamma, el treball dels neurocirurgians és més precís per actuar a la zona afectada i preservar al màxim les àrees més funcionals del cervell, com les del llenguatge o les motores. La possible afectació d'aquestes àrees és un dels factors més determinants en la supervivència després de la cirurgia.

Quatre hores abans de la intervenció, s'administra al pacient una solució ajustada d'àcid 5-aminolevulínic, que provoca una reacció lumínica que s'acumula a les cèl·lules tumorals, i fa que els tumors es converteixin en fluorescents sota la llum blava.

Quan el pacient arriba al quiròfan s'aplica un filtre al microscopi que permet visualitzar de color vermell les cèl·lules malignes, fet que dona als neurocirurgians molta més precisió en les reseccions tumorals cerebrals.

Aquesta tècnica és possible gràcies a l'adquisició d'un nou microscopi quirúrgic d'alta gamma, amb tres tipus diferents de fluorescències (vascular, tumoral i venosa).

El Trueta és el primer centre gironí que incorpora aquesta tècnica, i és l'hospital de referència de les comarques gironines en el camp de la cirurgia oncològica del sistema nerviós central. Al centre s'operen cada any una seixantena de gliomes malignes -un dels tumors cerebrals més agressius-, una vintena dels quals podran ser intervinguts amb aquesa tècnica, especialment els casos en què el tumor està localitzat en les zones més delicades del cervell.

La cirurgia dels gliomes per fluorescència amb navegació, mapatge i tractografia juntes, o les seves combinacions, és «una de les eines de futur de la cirurgia oncològica cerebral», recorda el centre.

Els neurocirurgians del centre han rebut una formació especialitzada per a la pràctica d'aquesta tècnica, que també ha requerit l'aplicació d'un protocol específic per al trasllat dels pacients, ja que el contrast que ingereixen unes hores abans de l'operació els genera una fotosensibilitat molt alta, i el contacte amb la llum solar els provocaria ferides a la pell.

S'ha establert un circuit fosc de trasllat del pacient fins a l'àrea quirúrgica, així com una àrea de reanimació, també sense llum, per a després de l'operació.