La campanya contra el càncer de boca impusalda pels centres d´atenció primària de la demarcació i l´hospital Josep Trueta de Girona ha tancat amb 658 revisions de salut bucodental, en les quals s´han detectat 104 anomalies de les quals es faran seguiment. Els sanitaris han derivat sis persones al Servei de Cirurgia Maxil·lofacial del Trueta per fer-los un estudi més a fons, ja que se´ls han trobat lesions premalignes o bé tumoracions a les quals cal fer una biòpsia.

La campanya #StopCàncerOral proposava visites sense cita prèvia a les unitats d´Odontologia dels CAP o al Servei de Cirurgia Maxil·lofacial i a la Unitat de Cap i Coll del Trueta coincidint amb el Dia Mundial Contra el Càncer Oral, que és el 12 de juny. L´objectiu era conscienciar la població de la importància de les revisions bucodentals per detectar precoçment el càncer de boca, ja que el 90% dels casos de càncer bucal i orofaringe són fàcilment identificables amb una inspecció, i la supervivència a la malaltia pot variar del 20 al 90% segons la localització del tumor i l'estadi en què es detecti.

De les 658 persones ateses durant la campanya, 274 eren homes (41,7%) i 384, dones (58,3%). 200 persones són fumadores i 191 consumeixen alcohol diàriament, una dada a tenir en compte ja que el consum de tabac i alcohol són dos dels factors de risc de la malaltia. Del centenar d´irregularitats detectades en les revisions, sis han estat derivades als cirurgians maxil·lofacials del Trueta per fer un estudi a fons, mentre que a vint persones se´ls ha detectat que els cal algun tipus d´intervenció per part d´odontologia.

A una cinquantena de les persones ateses se´ls han detectat lesions a les mucoses, que caldrà controlar d´aquí a sis mesos i a la resta de persones visitades, una quarta part del total, se les ha citat per fer un seguiment d´aquí a un any.

El 55% de participants manté una higiene bucal bona i el 15 %, deficient. El 38,1% de les persones revisades porta pròtesis, un 26% de les quals estan desajustades i cal revisar-les. A les comarques gironines es diagnostiquen cada any més d'un centenar de casos de càncer de cavitat oral i faringe, la majoria en homes. Segons les dades del Registre del Càncer de Girona de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), el 2016 es va detectar càncer oral -de llavi, de la cavitat oral o la faringe- a 83 homes i 33 dones i aquesta malaltia va causar la mort a 40 gironins, el 75% dels quals eren homes. Els 116 càncers orals diagnosticats el 2016, segons els tipus, van ser: 27 càncers de boca, 25 de llengua, 18 de llavi, 14 d´hipofaringe, 12 de nasofaringe, 10 d´amígdales i 10 d´orofaringe.