Ha passat gairebé un mes i encara no s'han designat els nous delegats territorials de la Generalitat. A Girona fa setmanes que se sap l'escollit, Pere Vila, actual president de la Diputació de Girona El també alcalde de Llançà encara no ha pogut entrar a «comandar» la seu ubicada al majestuós edifici de l'antic hospital Santa Caterina però es preveu que ho pugui fer en qüestió de dies. La intenció del Govern és nomenar els delegats territorials la setmana que ve, segons van confirmar ahir fonts del departament de la Vicepresidència, Economia i Hisenda.

La previsió és publicar tots els nomenaments alhora i celebrar un acte conjunt amb la presència de tots els nous delegats i la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra.

Els nomenaments arribaran més d'un mes després de la presa de possessió del nou Govern català (publicats al Diari Oficial de la Generalitat, DOGC, el passat 1 de juny), quan es va començar a treballar en la designació dels delegats i que s'ha portat des de Vicepresidència. Els motius de l'endarreriment són varis: s'estava preparant la creació d'una nova delegació territorial, la del Penedès, la Generalitat vol nomenar i anunciar els nou delegats alhora i presentar-los públicament en un acte conjunt amb el president.

En total hi haurà vuit delegacions. La del Penedès de nova creació i les existents de Girona, Barcelona, l'Alt Pirineu i l'Aran, la Catalunya Central les Terres de l'Ebre, Lleida i Tarragona. Segons la llei, els delegats tenen rang de secretari general, «representen el Govern i són la màxima autoritat de la Generalitat» al territori.

Vuit mesos sense delegat

Quan es faci oficial el nomenament de Vila a Girona es produiran canvis, entre ells el de la presidència de la Diputació de Girona. En aquest cas, l'actual vicepresident de l'ens i alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, assumirà la presidència de la Diputació.

El càrrec de delegat territorial a Girona està vacant des de fa vuit mesos. L'Estat va cessar Eudald Casadesús com a delegat, càrrec que havia ocupat des del 2011, el 31 d'octubre arran de l'aplicació del 155. El retard en la formació del nou Govern també ha allargat l'espera però, finalment, l'antic edifici de Santa Caterina tindrà nou inquilí en qüestió de dies.