El Departament de Salut reforçarà l'atenció sanitària d'aquest estiu amb 211 professionals més, el mateix nombre que l'any passat, que donaran suport sobretot als municipis de la Costa Brava. La dotació extraordinària per a aquesta temporada també inclou l’ampliació dels horaris d’atenció d’alguns centres sanitaris i l'increment d'ambulàncies en llocs estratègics.

Pel que fa a la disponibilitat de llits, des de Salut van remarcar que la dotació d'aquest estiu serà lleugerament superior a la de l’any passat i que anirà d'un màxim del 96,5% a un mínim del 90,8%. En aquest sentit, de mitjana hi haurà disponibles el 93,7% dels llits, un 3% més que l’estiu passat. De tots els llits hospitalaris que es podrien arribar a inhabilitar, si es considera oportú, aquest estiu se'n tancarien un màxim de 104, 16 menys que el 2017, quan el màxim nombre de llits que es van tancar va ser de 120.

La Regió Sanitària de Girona afrontarà la temporada d’estiu amb 211 professionals més (persones equivalents a una jornada laboral de 36 hores a la setmana durant un mes), que reforçaran principalment l’activitat als centres de salut de la Costa Brava i del Maresme. Aquesta és una de les actuacions previstes pel Departament de Salut, que se suma a l’ampliació dels horaris d’atenció d’alguns dels centres sanitaris i la dotació de més ambulàncies en determinats punts estratègics.

La majoria del personal extraordinari reforçarà els equips que cobreixen l’estiu als Centres d’Atenció Primària (CAP), tot i que també s’incorporaran més professionals als serveis d’urgències dels hospitals de Palamós i Blanes. En concret, reforçaran les urgències d’aquests hospitals 4 metges (menys que l'estiu passat, quan el reforç es va concretar en 7,4 jornades), 14 infermeres (en aquest cas són més, ja que el 2017 eren 10,5) i 10 professionals d’altres col·lectius.

La major part dels professionals, 183 (76 metges, 62 d'infermeria i 45 auxiliars administratius) s’incorporaran a partir de l’1 de juliol als CAP dels diferents municipis costaners de l’Alt Empordà, Baix Empordà, Selva Marítima i Alt Maresme. En concret, reforçaran els centres de salut de Portbou, Llançà, el Port de la Selva, Cadaqués, Roses, Empuriabrava, Torroella de Montgrí, l’Estartit, l’Escala, Palafrugell, Sant Antoni de Calonge, Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Pineda, Calella i Canet de Mar.

Ampliació horària als CAP

Per altra banda, alguns CAP i consultoris locals el 23 de juny ja van ampliar els seus horaris i els mantindran fins a l‘11 de setembre. Així, els centres de salut de Cadaqués, Platja d’Aro i Malgrat de Mar funcionaran les 24 hores, mentre que els de Tossa i Canet de Mar estaran oberts de les 8 del matí fins a la mitjanit, durant el mateix període.

Un altre dels reforços de cara a la temporada d’estiu és el transport sanitari urgent, que a la Regió Sanitària de Girona s'ampliarà amb 13 ambulàncies més del SEM entre l'1 de juliol i el 31 d’agost. En aquest sentit, es posaran ambulàncies de reforç durant les 24 hores a Torroella-l’Estartit, Platja d’Aro, Blanes, Lloret de Mar, Pineda i Lloret (en aquest cas es tracta d’un Vehicle d’Intervenció Ràpida) i una ambulància de Suport Vital Avançat d’Infermeria de 24 hores (SVAi) a Figueres, mentre que hi haurà reforços de 12 hores a Calella, Palamós, l’Escala i Palafrugell. Durant aquest període també està previst que les ambulàncies de Castelló d’Empúries i de la Bisbal d’Empordà ampliïn el seu horari, de manera que passin de 12 a 24 hores.