Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona (IDIBGI) han demostrat que la microbiota està relacionada amb el desenvolupament del fetge gras, una descoberta que obre la via cap a la detecció precoç i el tractament potencial de la malaltia hepàtica grassa, que pateix una de cada tres persones adultes.

La microbiota de l'intestí humà concentra més de 10 milions de gens catalogats, 500 vegades més que el genoma humà, que contribueixen al funcionament correcte de l'aparell digestiu i que resulten molt sensibles als canvis metabòlics. Investigadors del Grup de Nutrició, Eumetabolisme i Salut de l'IDIBGI acaben de publicar a la revista Nature Medicine els resultats d'un estudi que relaciona la biodiversitat reduïda de la microbiota amb el desenvolupament de malalties hepàtiques.

L'estudi, iniciat el 2010, ha analitzat les característiques clíniques i metabòliques de més de 100 pacients amb obesitat mòrbida i fetge gras, a més de fer assaigs posteriors experimentals en ratolins i en cèl·lules hepàtiques humanes. Entre els descobriments, destaca que la presència d'àcid fenilacètic, produït per bacteris a l'intestí, afavoreix l'acumulació de greix al fetge. Segons els experts, això obre la porta al desenvolupament de noves estratègies per modular la microbiota i eliminar els bacteris que afavoreixen l'aparició del fetge gras, que pateix 1 de cada 3 adults, i augmenta el risc de desenvolupar diabetis tipus 2 i malalties cardiovasculars.