Les pluges de la primavera i l'arribada de la calor són els ingredients principals que afavoreixen l'aparició de plagues a les comarques gironines. L'Associació d'Empreses de Control de Plagues de Catalunya (Adepap) destaca que aquells animalons que faran anar més de bòlit les llars gironines enguany: les paneroles, el mosquit tigre, la panerolesmosquit tigrevespa asiàtica

Són els animalons que es poden convertir en plaga durant aquest període estival. Per aquest motiu, els especialistes recomanen prendre mesures preventives i confiar en empreses professionals especialitzades per combatre-les. I és que sovint, «alguns insecticides domèstics mal usats poden arribar a ser un problema per a la salut de les persones, no sempre són efectius i acaben tenint un cost econòmic elevat», ressalta Quim Sendra, president d'Adepap.

Prevenció

La prevenció és una de les mesures més importants per controlar les plagues. Amb les paneroles i els rosegadors són els col·lectius amb què hi ha més armes. Per exemple, amb les paneroles, les mesures preventives passen sobretot per la neteja i el manteniment de tot el sistema de canonades i d'arquetes del clavegueram.

Per combatre el mosquit, insecte que causa grans molèsties a la població, són importants les campanyes de conscienciació que evitin la proliferació de llocs artificials propicis per a la posta d'ous i el desenvolupament de la fase larvària aquàtica.

Cal dir que segons els especialistes en els darrers anys, hi ha un seguit d'organismes que cada vegada estan provocant més problemes a la població. Una de les plagues cada cop més comunes és la de les xinxes de llit, que fins fa poc no es produïa a Catalunya. «La globalització, el transport de mercaderies i els viatges de les persones han fet que proliferin de nou», explica Sendra. A finals d'estiu està previst que que segueixi creixent una altra plaga: la de la vespa asiàtica. I és que es preveu que augmentin els nius de vespa asiàtica respecte de l'any passat. Les picades d'aquest insecte causen un dolor intens i també produeixen perjudicis als apicultors i als fructicultors.

Els apicultors lluiten intensament per frenar-ne l'expansió, ja que els maten les abelles i, en conseqüència, tenen menys mel i la falta d'aquest insecte afecta el medi ambient.