Ginecòlegs experts en sòl pelvià es van reunir ahir a l'hospital Josep Trueta de Girona per aprofundir en les noves tècniques diagnòstiques de lesions d'esfínter anal a través d'ecografia. S'estima que un 10% de les dones patiran durant el part algun tipus de lesió de l'esfínter anal, que poden ser de diferent consideració: la majoria es tracten en el mateix moment i no deixen seqüeles, però les més greus poden arribar a causar incontinència anal. Per comprovar la gravetat de les lesions d'esfínter i d'altres produïdes en el sòl pelvià durant el part es fan servir diferents tècniques d'imatge, com per exemple l'ecografia endoanal i la ressonància magnètica.

En els darrers anys, alguns especialistes han començat a fer servir l'ecografia transperineal 3D com a prova diagnòstica, ja que permet obtenir els mateixos resultats, però comporta avantatges en relació amb la ressonància: és més ràpida, la poden realitzar els mateixos ginecòlegs sense necessitat d'haver de sol·licitar la prova als radiòlegs, i és més còmoda per a les pacients.

Les ecografies del sòl pelvià permeten estudiar les estructures internes, com ara l'esfínter, i ajuden a diagnosticar certes patologies ocasionades pel part, com ara el prolapse, la incontinència urinària i la fecal, que és la que centrava la cessió d'ahir.

Els experts internacionals que participaven en la sessió d'ahir al Trueta són els pioners en l'ús d'aquesta tècnica, ja que l'han estudiat, investigat i validat. L'objectiu de la sessió era formar els ginecòlegs especialistes en sòl pelvià per poder realitzar i interpretar les ecografies de l'esfínter anal i poder-les introduir com a prova diagnòstica en els seus respectius centres.

És el cas del servei de Ginecologia del Trueta, organitzador de la jornada Diagnòstic de les Lesions de l'Esfínter Anal en el Segle XXI. Entre els principals experts mundials d'aquesta tècnica que van ser a Girona hi ha Joseph Lee, membre de la International Urogynecological Association; Hans Peter Dietz, catedràtic associat en Ginecologia i Obstetrícia de la Universitat de Sydney; Rodrigo Guzman Rojas, investigador en Uroginecologia de la Universitat de Sydney, cap de la Unitat de Sòl Pelvià de la Clínica Alemanya de Santiago de Xile i professor de la Universitat de Xile, i Ka Lai Shek, professora de Ginecologia i Obstetrícia a la Western Sydney University. També hi va participar Ramon Farrés, cap de la Secció de Cirurgia Colorectal de l'hospital Trueta.

A la jornada, que comptava amb el suport de la Societat Catalana d'Obstetrícia i Ginecologia, hi van assistir una trentena de ginecòlegs especialistes en sol pelvià d'arreu de l'Estat. Durant la sessió, a més del vessant més teòric, els experts van realitzar ecografies en directe que van er seguides pels assistents.

80 casos d'estrips l'any

Al Trueta hi ha cada any uns 1.500 parts. En uns 80 casos les mares pateixen estrips perianals, els quals són valorats a la consulta de sòl pelvià. Les tècniques d'imatge ens permeten saber els danys que han patit l'esfínter i altres estructures pelvianes i depenent de l'abast de la lesió, la dona pot tenir símptomes (a curt o a més llarg termini) o no tenir-ne mai.

Només en uns quatre casos a l'any, el dany ha arribat a produir incontinència fecal de forma immediata. La prova també permet actuar de manera preventiva, ja que es pot aconsellar un futur part per cesària a una dona que presenta un esfínter danyat arran d'un part anterior i evitar així l'empitjorament de la lesió.