Girona té una àmplia oferta de càmpings i d'aquests, 32 han arribat superat el mig segle d'història i set tenen més de 60 anys. L'Associació de Càmpings de Girona remarca que la xifra "posa de manifest que és una activitat plenament consolidada a la demarcació". Durant el 2018 el càmping Las Dunas, de Sant Pere Pescador, i Laguna, de Castelló d'Empúries celebraran que compleixen 50 anys.

L'establiment més antic és el Costa Brava, de Sant Antoni de Calonge, que es va obrir fa 65 anys. A més, és el primer que es va posar en funcionament a l'Estat espanyol i que continua actiu. L'any passat l'Associació, en el marc dels actes de celebració del 40 aniversari de l'entitat, li va fer entrega de la insígnia d'Or com a reconeixement a la seva llarga trajectòria.

Els que han superat els 60 anys són el càmping Begur; l'Escala; el Kim's càmping, de Llafranc; Canyelles, de Lloret de Mar; Sant Pol, de Sant Feliu de Guíxols; Montjoi , de Roses; i La Siesta, de Calella de Palafrugell.

Hi ha 22 càmpings que tenen entre 50 i 60 anys d'existència. El càmping Las Dunas, de Sant Pere Pescador, i Laguna , de Castelló d'Empúries han organitzat diferents actes per a celebrar el mig segle d'història.

Las Dunas està preparant un llibre que recull, amb fotografies i textos, la història de l'establiment i també entregarà paquets de regal als clients amb motiu de l'aniversari.

El càmping Laguna ha elaborat un llibre amb fotos de clients i ha organitzat dins l'establiment una exposició amb imatges que recullen la trajectòria del càmping. També ha preparat samarretes i gorres per obsequiar als clients. Els dos establiments celebraran l'efemèride amb diverses festes durant l'estiu.

Una empresa familiar

El càmping La Dunas, és una empresa familiar arrelada al territori i amb un llarg recorregut, de la família Suñé. Ha aconseguit un prestigi tant a nivell europeu com nacional avalat pels nombrosos premis que ha rebut.

Des de l'Associació remarquen que la seva filosofia és l'excel·lència en el servei, la qualitat de les seves instal·lacions i el respecte amb el medi ambient.

Disposa de 1.500 parcel.les a primera línia de mar i de 150 bungalous moderns amb capacitat per a sis persones. I amb una clientela procedent majoritàriament de centre Europa. Compta amb un parc aquàtic de cinc mil metres quadrats amb tobogans i spa, i dona feina a unes 300 persones.

El càmping Laguna, per la seva banda, és propietat de la família Moxó, que el gestiona a través de l'empresa Companyia Turística Alt Empordà. Fins a l'any 2000 la gestió de l'establiment va anar a càrrec de la família Genover. Situat al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el càmping Laguna disposa de 714 parcel·les i 88 bungalous.

Té una clientela provinent de totes les zones d'Espanya i d'Europa, especialment Alemanya i Holanda. L'establiment ha estat reconegut pel seu compromís ambiental, ja que disposa del Certificat ISO 14001 i l'EMAS, a més del Distintiu de garantia de qualitat ambiental que concedeix la Generalitat.

Compta amb unes instal·lacions modernes, amb una de les tres piscines climatitzada amb energia solar. També compta amb una escola nàutica i una hípica.

10 milions de pernoctacions l'any

Els càmpings de les comarques gironines estan situats en el top tres de destins de càmping a Europa; ofereixen 135.000 places d'allotjament, una xifra que situa el sector com la primera oferta turística reglada, i generen al voltant de 10 milions de pernoctacions l'any.

A la demarcació el sector representa un impacte econòmic directe d'uns 500 milions d'euros l'any; contribueix anualment amb dos milions a la taxa turística i genera uns 10 mil llocs de treball directes.

Els establiments gironins són pioners en l'adopció de mesures encaminades a preservar el medi ambient. Són, del conjunt del sector turístic, els que disposen de més certificats de qualitat ambiental ISO 14001 i EMAS, el màxim distintiu d'aquest tipus. La gran majoria aplica mesures d'eficiència energètica, d'estalvi d'aigua i per reduir la contaminació lumínica. A més a més, les noves instal·lacions ja incorporen la domòtica o la geotèrmia. És cada vegada més habitual veure bungalous ecològics fets amb materials autòctons.

L'oferta dels càmpings cada vegada és més segmentada. Es poden trobar establiments especialitzats en turisme familiar, cicloturisme, esports nàutics, golf, glàmping, enoturisme, benestar i salut, o en turisme cultural.

Els càmpings gironins estan situats entre els millors d'Europa, aquest 2018 més de 30 mil places (una quarta part de la totalitat de places dels establiments que aplega l´Associació) han rebut les màximes distincions que concedeixen les guies europees del sector i que atorguen una categoria de cinc estrelles.