Més de 44% dels incendis Aquesta és una de les conclusions de les investigacions que porten a terme els Agents Rurals dels focs forestals que van produir-se l'any passat a la província.

L'any passat van remar-se 26,84 hectàrees a les comarques gironines en un total de 97 incendis. I d'aquests 43, els quals van cremar la majoria de les hectàrees (13,8) van ser fruit d'un negligència. L'altra causa més destacada dels incendis, com ha destacat l'Inspector en cap dels Agents Rurals, Josep Antoni Mur són els incendis intencionats, amb un total de 25.

D'aquests, n'hi ha tres sota investigació encara i que es fa, juntament amb els Mossos d'Esquadra. Es tracta d'un incendi que va tenir lloc a Vilopriu, territori històricament castigat pels focs. També tenen sota investigació un incendi que va tenir lloc a Olot i un altre de l'Escala. Mur ha destacat que sovint és molt difícil trobar el responsable o poder-ho provar. Per tot això cada cop incoporen més eines per tal de vigilar o investigar, com per exemple, des d'aquest any, l'ús de drons equipats amb càmeres tèrmiques.

Avui s'ha presentant la Campanya forestal d'enguany i els Bombers han alertat que la pluja de la primavera han suposat l'endarreriment de la campanya però visen que això no vol dir que no hi hagi perill d'incendis.

Per això junt amb els Agents Rurals han destacat que el risc més alt enguany és la zona del Cap de Creus i un extrem de l'Albera.

El Director General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments de la Generalitat, Manel Pardo ha destacat tres eixos de la campanya, com són l'impacte del canvi climàtic, la simultaneïtat d'incendis i la protecció d'elements vulnerables.

Onada de Calor

La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montse Barniol, ha destacat el nord del país com a punt crític i ha afegit que per la setmana vinent es preveu una onada de calor.

El cap de la Regió d'Emergències de Girona dels Bombers de la Generalitat, Antoni Rifà per la seva banda ha afegit que enguany s'incorporen dues càmeres per fer la vigilància dels incendis, que se sumen a les torers de guaita. Es tracta de dues càmers: una situada a les Salines i l'altra, a la base aèria militar del Pení, a Roses.

Enguany a la campanya el cos de bombers té fins a 30 parcs disponibles: 19 de professionals, 9 de voluntaris i dos d'estiu. Aquests últims a Vilajuïga i Orriols, dos punts estratègics per a l'extinció d'incendis.

Rifà ha destacat que la dotació personal al cos de Bombers es manté respecte a la de l'any passat, amb 913 persones. D'aquests, 164 són els que s'incoporen per aquesta campanya.

Senyalització contra les cigarretes

A les carreteres gironines, en breu s'hi podran veure senyals que indicaran que si es llança una cigarreta es pot provocar un incendi i les seves conseqüències. Això pot representar una sanció de 300 euros i si al final es provoca el foc, fins i tot pot haver-hi conseqüències penals. A més, Trànsit preveu també sancions de 300 euros més per aquests més.