L'hospital Santa Caterina de Salt ha posat en marxa un nou sistema electrònic per gestionar la farmàcia hospitalària que permet guanyar eficiència i seguretat en la prescripció de medicaments. Aquest programa, anomenat Silicon, també s'ha implantat a la resta d'àmbits assistencials de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) -l'atenció primària, la sociosanitària i la Xarxa de Salut Mental- i és el mateix que fa servir l'Institut Català de la Salut (ICS), per la qual cosa suposarà una unificació amb la metodologia i les eines de treball del centre saltenc amb l'hospital Josep Trueta de Girona.

El programa integra els processos de subministrament, emmagatzematge i distribució dels medicaments de manera integrada amb el sistema de gestió econòmica i financera de la institució, així com la gestió dels processos de prescripció, validació i administració electrònica de medicaments.

Aquest nou sistema permet optimitzar els circuits de distribució i el seu accés, a més d'oferir un suport a tot el procés farmacoterapèutic del pacient, a través de la informació en temps real que dona al professional.

El procés de transformació de l'antic sistema de gestió de farmàcia al Silicon ha suposat la revisió i actualització de 1.500 fitxes de medicaments.

La implantació de Silicon, que s'ha dut a terme durant quatre mesos, ha comportat la formació de més de 500 professionals, tant del col·lectiu mèdic com d'infermeria i de tots els àmbits assistencials.

El sistema es va posar en funcionament el dia 8 juny i la seva posada en marxa, després d'una primera fase de manteniment i revisió, ja està consolidada, assenyalen des de l'IAS.

L'any 2017, el servei de Farmàcia de l'IAS va subministrar 681.287 unitats de medicaments en l'entorn hospitalari i va fer 15.147 dispensacions en pacients ambulatoris i per a la investigació clínica. És un servei clínic integrat dins l'estructura hospitalària del Santa Caterina i, en el marc de l'aliança de l'hospital de Salt i el Trueta, és un dels serveis integrats orgànica, funcional i jeràrquicament, sota una única direcció clínica.

Eines comunes

La implantació del nou programa informàtic aprofundeix en la integració de les eines informàtiques i mètodes de treball de l'IAS i l'ICS. L'any 2013 es va posar en marxa el sistema d'informació assistencial e-CAP als centres d'atenció primària gestionats per l'IAS. Al 2014, aquesta empresa pública va posar en funcionament un nou sistema per a la gestió de la informació clínica dels pacients a tots els seus centres, de manera que els professionals d'ambdues institucions poden accedir de forma segura a la història clínica electrònica i única dels pacients, amb el conjunt de la informació associada a tots els processos diagnòstics i terapèutics de la seva història de salut.

Ara l'IAS ja està treballant en el desenvolupament d'un sistema informàtic específic de gestió clínica dels pacients crítics, en previsió de la posada en marxa de la UCI per a semicrítics de l'hospital Santa Caterina, que estarà coordinada pel Servei de Medicina Intensiva del Trueta.