Els Campaments Off-line, és a dir sense cap tipus de connexió al món digital, de la Cerdanya tindran un caràcter terapèutic i obriran les inscripcions als joves que més ho necessitin. El grup de joves que està organitzant l'activitat sota la supervisió del Consell Comarcal ha optat per canviar els tradicionals sistemes d'admissió d'inscripcions en funció de l'ordre d'arribada de les peticions o a través d'un sorteig, per una enquesta que dictamini qui té més addicció a les noves tecnologies i, per tant, qui necessita més una estada en la natura sense connexió a internet i sense els aparells tecnològics.

Seran dos dies de colònies a la casa de colònies Ridolaina de Bellver de Cerdanya el cap de setmana de l'11 d'agost. El requisit indispensable per assistir-hi és deixar a casa mòbils, tauletes, ordinadors i qualsevol connexió amb el món digital. Com que les colònies seran obertes a tothom i els organitzadors preveuen tenir més demandes que les vint places, han ideat una fórmula de triatge que discrimini en funció de la necessitat de cada jove: faran una enquesta prèvia que fixarà el grau de dependència de cada aspirant.

Segons ha explicat un dels joves que coordina l'activitat, Berni Nebreda, en el moment de la inscripció es farà una enquesta sobre aspectes com ara el temps que es passa durant el dia davant les pantalles, les xarxes socials a les quals s'està registrat, l'ús que en fan durant estones concretes com els àpats o el moment de posar-se al llit. Els joves que evidenciïn un grau més alt d'addicció seran els que obtindran una plaça per poder desconnectar dos dies.

Berni Nebreda ha argumentat que «volem saber el grau d'addicció que tenen per tal de fer el triatge de les vint places. Esperem que s'hi apunti molta gent perquè és gratuïta i al Local Jove ja hi han anat joves a demanar informació».

El grup de sis joves que ara està dissenyant i coordinant el cap de setmana a la natura està preparant també un programa de jocs i activitats complementàries que facin veure als participants que es pot estar bé sense connexió a internet i comunicacions superficials amb els amics. Nebreda ha explicat que «seran activitats relacionades amb la natura i la convivència, amb jocs cooperatius, perquè vegin que es poden fer coses productives sense el mòbil».

La inscripció s'obrirà els propers dies, segons ha anunciat el grup de joves que les prepara. L'àrea de Joventut, que gestionen conjuntament l'Ajuntament de Puigcerdà i el Consell Comarcal, faran pública l'activitat i establiran un termini per presentar les sol·licituds. En principi el públic objectiu de l'activitat són els joves de la Cerdanya que tinguin entre 15 i 25 anys, ja que es condisera que els joves per sota d'aquesta edat que ja tenen telèfon mòbil no estan generalment tan enganxats a les noves tecnologies com els més grans, segons explica Nebreda.

Els Campaments Off-line han sorgit de la primera experiència a la comarca de pressupostos participatius. El Consell va activar un programa de participació dirigit als joves perquè triessin el destí de 2.000 euros del pressupost.