05 de juliol de 2018
05.07.2018

La meditació i la preparació per a la mort centraran el Girona novaCultura de Salut

La quarta edició de les jornades que organitza la Fundació Oncolliga, que se celebren a finals del setembre al Barri Vell, volen ajudar els assistents a gestionar millor els problemes vitals i prestar atenció «a la part més espiritual de la salut»

05.07.2018 | 00:59
La meditació i la preparació per a la mort centraran el Girona novaCultura de Salut

La meditació i la preparació per al final de la vida centraran la quarta edició de les jornades Girona novaCultura de Salut, que organitza la Fundació Oncolliga Girona del 28 al 30 de setembre al Barri Vell de Girona. Sota el títol «Silenci» les jornades volen oferir eines per gestionar millor els problemes vitals a partir de ponències, converses i tallers, a més d'una pràctica intensiva de meditació al monestir de Sant Daniel.

«Quan pensem en salut no hem de pensar només en la malaltia, sinó que també és important la relació que tenim amb el nostre cos i la nostra ment», va assenyalar ahir la presidenta de l'Oncolliga, Lluïsa Ferrer, que va destacar que «edició rere edició s'arriba a més gent i molts repeteixen perquè veuen la necessitat de mirar endins per gestionar millor els inputs negatius». «Cal esforçar-se per canviar la nostra relació amb la vida», va assegurar Ferrer.

La regidora de Salut de Girona, Eva Palau, va posar de relleu que «les jornades són una eina per ajudar-nos a veure la importància de gestionar les dificultats que ens anem trobant pel camí i de saber treballar les nostres emocions davant de situacions complicades», alhora que va agrair la tasca de l'organització que «fa una feina que difícilment podria assumir l'Administració per ella mateixa».

En el mateix sentit, la directora de les jornades, Sylvia Miàs, va subratllar que la voluntat de les activitats és ajudar a «prestar atenció a la part més espiritual de la salut, i fer-ho des del silenci i la meditació, perquè el silenci exterior ajuda a arribar al silenci interior».

Les jornades comptaran amb la presència de diversos especialistes en mindfulness o atenció plena, una pràctica del budisme «per ajudar a gestionar les emocions i aprendre a viure l'aquí i l'ara, per obrir-se al que passa», ha assenyalat Myàs. Així, la presidenta de l'AEMind, l'Associació Espanyola de Mindfulness i Compassió, Cecília Gelpí, oferirà la conferència inaugural «El valor del silenci conscient» i donarà a conèixer els beneficis del mindfulness als més joves amb un taller a l'institut Jaume Vicens Vives.

El psiquiatre Vicente Simón, que participa per tercera vegada en les jornades, dialogarà amb dos pacients oncològics sobre la meditació durant la malaltia des d'una perspectiva científica i vivencial i oferirà el taller «La ment en silenci».

La psicòloga Estrella Fernández, directora d'InselfMindfulness, oferirà un taller sobre el dolor i el patiment, i també hi haurà tallers en què es treballaran tècniques per afrontar i preparar la mort, a càrrec de les psicòlogues Carme Ventura, Núria Agudo, Natatxa Molina i Marta Juanola. Les jornades també s'endinsaran en la meditació zen, amb un taller a càrrec dels monjos zen Josep Carles Valdés i Silvia Palau; i inclouran una conversa entre José Luis Bimbela i Mariola Bernal al voltant de la pregunta «Què guardes a la teva motxilla?».

Tot seguit, Irene Alemany, enòloga i propietària del celler Alemany & Corrio, oferirà un tast del vi Microscopi 2016, amb el qual dóna suport a un estudi pioner per a tractar el càncer a través de l'augment dels limfòcits dels pacients, a càrrec de l'Institut Oncològic de l'Hospital Universitari Vall d'Ebron.

Les jornades també inclouran activitats més lúdiques, com el taller familiar Construïm un gran mandala entre tots!, organitzat per l'Associació Happyyoga Girona al Claustre del Centre Cultural La Mercè, o un concert de música tradicional de l'Índia a càrrec de Bhakti das.

L'esdeveniment es tancarà el 30 de setembre amb un taller sobre eines d'acompanyament espiritual a càrrec de Sara Pons i la pràctica intensiva Dia de Silenci, a l'hostatgeria del Monestir de Sant Daniel, que és l'única activitat de pagament de les jornades. Sota el guiatge de Montse Castellà, cofundadora de la Coordinadora Catalana d'Entitats Budistes, els assistents podran meditar en absolut silenci durant hores al monestir, amb una inscripció de 50 euros que inclou el menjar.

La resta de tallers i activitats són gratuïts tot i que els interessats s'hi han d'inscriure prèviament al web de la Fundació Oncolliga Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook