L´augment de la població escolar i de la demanda de places públiques es compensarà amb un increment de 800 professors de cara al curs vinent, tal com va informar el conseller d´Ensenyament, Josep Bargalló, qui va especificar que es finançarà a través del pressupost de contingència del Departament de Presidència, ja que la pròrroga dels pressupostos no ha permès contractar docents per altres conceptes com la reducció de ràtios.

Bargalló també va explicar que la manca de 300 professors de català, castellà i matemàtiques se solucionarà amb les mesures excepcionals a la borsa d´interins, que permeten contractar mestres de Primària i graduats sense màster de Secundària, i va alertar que s´hauran de repetir si els titulats en aquests estudis no augmenten.

La manca de professorat d´aquestes tres especialitats a Secundària ha portat el Departament a cobrir les 300 places docents que faltaven, a parts iguals, per mestres habilitats per donar classes a ESO, graduats que es comprometen a fer el màster de abans de tres cursos i professors que poden acreditar coneixements per impartir aquestes matèries. Pel que fa als mestres que exerciran a 1r i 2n d´ESO, ho faran només en les especialitats de català, castellà i matemàtiques. Tot i que en un inici el Departament havia ofert fins a 223 places, finalment, només són 100 els mestres que s´han acollit a la mesura (19 a Girona): 48 ho faran a matemàtiques, 36 a català i 16 a castellà.

Segons va explicar Bargalló, les tres opcions «no són excel·lents» però permeten solucionar la manca de graduats en ciències exactes, i filologia catalana i castellana. El conseller es va mostrar confiat que aquesta sortida sigui suficient per al proper curs, però va reconèixer que s´hauran d´avaluar noves mesures excepcionals si no entren nous graduats a la borsa de docents. En aquest sentit, va destacar que les universitats han «d´ajudar» a promoure, entre els estudiants d´aquests graus, la docència com una sortida laboral, a banda de la recerca.

Rècord a la borsa de docents

Durant aquest curs, la situació ja ha obligat a contractar professorats sense màster i Bargalló no va descartar tornar-ho a fer si, durant aquest curs, les baixes laborals no es poden arribar a cobrir amb el personal a la borsa. I és que amb aquestes mesures, la borsa de docents ha crescut en 5.192 inscrits sense màster, però amb el compromís de fer-lo els propers anys. Així, actualment, la borsa té 9.513 docents, 9.099 de Secundària i 414 de Primària). Per a les substitucions i els interinatges del curs vinent, la prioritat es vehicularà precisament al voltant d´aquest màster.

Amb aquestes dades, la borsa de docents ha arribat a una xifra rècord d´inscrits, tenint en compte que no s´han convocat places per a totes les especialitats ni en tots els territoris. La darrera vegada que es van convocar totes, s´hi van inscriure 11.000 professors i mestres.

D´altra banda, Bargalló va defensar l´autonomia de centres en la contractació de personal i va considerar que el marge que ofereix el decret de plantilles és positiu per millorar el projecte educatiu d´escoles i instituts.

El conseller va dir que entén les «reticències» manifestades pels sindicats però, abans de tirar enrere aquesta mesura, va apostar per un major control dels casos que puguin generar sospites. Des del seu punt de vista, és positiu que les escoles tinguin una part de la plantilla «genèrica» i una altra de «personalitzada» amb la decisió en el centre. Per Bargalló, l´única manera de continuar garantint els drets laborals és reduir la taxa d´interinitat.