11 de juliol de 2018
11.07.2018

Segell de qualitat per a la Unitat d'Insuficiència Cardíaca del Trueta

El dispositiu rep l'acreditació d'excel·lència de la Societat Espanyola de Cardiologia. Es va crear el 2006 i es basa en un model interdisciplinari que ha permès reduir els ingressos hospitalaris de pacients complexos

11.07.2018 | 00:40
Segell de qualitat per a la Unitat d'Insuficiència Cardíaca del Trueta

La Unitat d'Insuficiència Cardíaca de l'hospital Josep Trueta de Girona ha rebut la màxima acreditació de qualitat de la Societat Espanyola de Cardiologia en reconeixement a l'atenció d'una malaltia del cor que afecta un 2,3% de la població i que és una causa important de reingressos i mortalitat. L'acreditació SEC-Excellence es basa en l'estricte compliment dels estàndards de qualitat i certificació vinculats als processos assistencials que es duen a terme, tant a les unitats assistencials com entre els professionals que la conformen.

En el cas de la unitat gironina, està formada per professionals de cardiologia, medicina interna, infermeria clínica especialitzada i infermeria de gestió d'atenció primària, que atenen un grup de pacients molt fràgils, amb una mitjana d'edat d'entre 65 i 75 anys i afectats per la patologia cardíaca que provoca més freqüentació hospitalària (23,1%). L'any passat, la unitat va atendre 243 primeres visites i 1.254 visites successives.

L'entrega de la distinció, la primera d'aquest tipus que rep un hospital gironí, va ser dilluns a Madrid. L'han rebut 23 hospitals més d'arreu de l'Estat, que se sumen als 14 de l'any passat.

Gràcies al model de treball interdisciplinari de la unitat, que es va crear el 2006, en els seus primers cinc anys de funcionament es van reduir un 70% els ingressos a urgències i les estades hospitalàries, i que s'assolís un índex que es manté.

Una de les claus de l'èxit de la unitat és l'agilitat i accessibilitat a tots els dispositius que la conformen i que es troben situats al Trueta, com les unitats d'Hemodinàmia, Electrofisiologia i Arrítmies, a més de la cirurgia cardíaca que també es fa a Girona.

La certificació rebuda també reconeix que l'èxit del maneig d'aquests pacients es fonamenta en una bona coordinació entre els diversos nivells assistencials.

El model de la unitat es basa en un programa d'atenció als pacients i la seva família que inclou el tractament de la malaltia, l'educació per a la salut especialitzada, l'atenció a les descompensacions i una gestió coordinada entre l'àmbit hospitalari i la primària que millora el seguiment dels malalts i la seva qualitat de vida, redueix els ingressos per aguditzacions, i disminueix l'impacte sobre el servei d'Urgències i les estades hospitalàries.

Els pacients s'atenen a la consulta de la unitat, on la infermera clínica especialitzada, el cardiòleg i l'internista els visiten i en valoren l'estat clínic i l'evolució, l'optimització del tractament, la prescripció de fàrmacs i els coneixements que té de la seva malaltia.

Els coneixements del pacient i l'educació personalitzada són seguits després a l'atenció primària, amb visites a domicili i controls periòdics. Així, si hi ha una descompensació de manera precoç o a demanda dels pacients, hi ha un número de telèfon que el connecta amb la infermera referent.

Un element fonamental és la formació especialitzada de les infermeres, una cinquantena en aquests 12 anys. La unitat acull les professionals durant un mes i es formen en l'entorn hospitalari i després a l'atenció primària per tenir cura de grups de pacients crònics amb patologies complexes, persones grans molt fràgils, persones sense suport familiar o pacients al final de la vida.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook