Investigadors gironins posaran en marxa un nou estudi per investigar la relació entre la dieta i el càncer gràcies a un donatiu de 50.000 euros de la Fundació Oncolliga Girona a l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi). El donatiu, que prové de la recaptació de la cursa solidària Oncotrail de l'Oncolliga, finançarà una beca d'investigació sobre la reducció de la ingesta de calories i el càncer, encapçalada pel doctor Javier A. Menéndez, cap del Grup d'Investigació de Metabolisme i Càncer dins el programa ProCURE (Programa Contra la Resistència Terapèutica del Càncer) que l'ICO desenvolupa a les instal·lacions de l'Idibgi, i el doctor Joan Brunet, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'ICO Girona i director del Servei de Genètica Clínica del Càncer de l'ICO.

El donatiu permetrà als investigadors de l'Idibgi i l'ICO impulsar un estudi que, sota el títol «Restricció calòrica i càncer: bases moleculars i noves estratègies terapèutiques», vol ajudar a entendre i caracteritzar els canvis moleculars induïts per la restricció calòrica en les cèl·lules humanes procedents de persones amb predisposició a desenvolupar càncer, així com dissenyar noves estratègies terapèutiques que permetin «copiar» o «mimetitzar» els efectes beneficiosos induïts per aquesta restricció.

Segons els promotors de l'estudi, la restricció calòrica -és a dir, la disminució de les calories ingerides habitualment en la dieta- pot alterar el metabolisme de les cèl·lules de manera que és capaç d'impedir la posada en marxa del procés de «malignització» iniciat per les alteracions en el nostre material genètic, que poden desenvolupar un tumor.

Un excés en la ingesta de calories i un estil de vida sedentari activarien un metabolisme semblant al de les cèl·lules tumorals, actuant com un accelerador del càncer, segons els investigadors i, per contra, la restricció calòrica engegaria un tipus de metabolisme incompatible amb la malignització i actuaria com a fre en l'aparició i desenvolupament de tumors.

Segona beca Oncotrail

Aquest donatiu prové de part de la recaptació de les dues darreres edicions de l'Oncotrail, un repte solidari que es disputa per equips i consisteix a recórrer 100 km per corriols de la Costa Brava i les Gavarres, amb sortida i arribada a Palafrugell.

Cada equip ha de fer un donatiu mínim de 1.000 euros per poder participar a la prova i tot el que es recapta es destina íntegrament a l'objectiu solidari del repte: millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars en els centres hospitalaris on són atesos i també a través dels serveis que ofereix la mateixa Fundació Oncolliga.

Des del 2015, un percentatge de la quantitat recaptada es destina a la investigació de la malaltia en forma d'una beca d'investigació que s'entrega cada dos anys.

Aquesta és la segona beca Oncotrail que entrega la Fundació. El primer ajut estava dotat amb 25.000 euros -provinents de la cursa del 2014 i la del 2015- i es va donar a un projecte de recerca sobre el tractament de la leucèmia aguda presentat pel grup d'Hematologia de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi).