L'hospital Josep Trueta de Girona està implantant un programa d'hospitalització domiciliària per als infants prematurs. El projecte de la Unitat de Neonatologia, que es va començar a gestar a finals del 2016, preveu que nadons que compleixin un seguit de criteris clínics i socials, i d'acord amb els pares, puguin deixar l'hospital i anar a casa, des d'on una infermera i una pediatra de la unitat els fan el seguiment. Així, el procés d'hospitalització continua i ells consten com a pacients del centre, però s'estan al seu domicili, el que redueix el temps d'exposició del nounat a l'ambient desfavorable de l'UCI Neonatal i permet que els pares assumeixin abans les cures dels seus fills.

Tot plegat contribueix al desenvolupament del nadó, afavoreix la relació entre pares i fills, facilita que els progenitors guanyin seguretat i competències en la cura de les criatures, millora la corba de pes del bebè i augmenta la taxa d'alletament.

Des de principis d'any s'han inclòs catorze nadons al programa i s'estima que quan estigui totalment implantat se'n beneficiaran entre 40 i 50 cada any.

La pediatra neonatòloga i la infermera del programa treballen conjuntament en la selecció dels candidats, que han de complir criteris com viure en un radi de 45 quilòmetres del Trueta, haver nascut abans de les 32 setmanes de gestació o amb un pes inferior als 1.500 grams o no fer apnees abans de traslladar-los al domicili.

Un cop el nadó és a casa, la infermera concerta les visites de seguiment programades amb la família que, a més, pot contactar amb ella o amb la unitat de Neonatologia amb un telèfon les 24 hores del dia.

La neonatòloga del programa fa el seguiment de les visites d'infermeria a domicili i resol les incidències que puguin sorgir i, en cas que faci falta, fa una valoració del nadó a l'hospital.

Al seu torn, els pares han de recollir informació per a la infermera, com el tipus d'alimentació (llet materna o artificial) i la freqüència, les hores de son, la micció o la temperatura diària.

A diferència dels programes que existeixen en altres territoris, el de Girona garanteix la continuïtat assistencial amb la coordinació entre l'equip hospitalari i el d'atenció primària que atendrà l'infant quan rebi l'alta. Quan l'hospital detecta un candidat al programa acorda una visita conjunta al nadó amb els professionals del CAP de referència de la família per traspassar-los la informació clínica de la criatura.

{C}{C}

Quan el nadó està ben adaptat, la família se sent prou segura i s'ha fet la visita d'enllaç amb l'equip d'atenció primària, la criatura rep l'alta del programa a casa seva mateix, en lloc de fer que la família es desplaci.

Reduir l'estrès emocional

L'hospitalització a casa permet «normalitzar la situació familiar» i reduir l'estrès emocional de les famílies, explica la infermera Montse Reixach, en declaracions a l'ACN.

És el cas de la família de la Lola i l'Amaia, dues bessones que ahir van rebre l'alta a casa, a Llagostera. Van néixer fa 69 dies, a les 28 setmanes i quatre dies de gestació. L'una pesava 1,2 quilos i l'altra, 1,3.

La seva mare, la Paz López, explica que els primers dies, quan estaven ingressades al Trueta, se li van fer «molt durs». Ara recomana el programa «al 100%», perquè gràcies a les indicacions mèdiques, ella ja ha agafat «el costum» de prendre la temperatura i donar vitamines a les nenes cada dia, i afirma que se sent «molt més segura».