L'hospital d'Olotha millorat el sistema de comunicació que fa servir per relacionar-se amb els pacients amb dificultats d'expressió. El servei de Logopèdia del centre garrotxí ha adaptat el que s'anomena SAAC, sistemes argumentatius i alternatius de comunicació, per relacionar-se amb usuaris i pacients que no es poden comunicar de manera oral o que ho fan de forma deficitària. El SAAC ja s'utilitzava a l'antic hospital Sant Jaume, i ara l'han ampliat i l'han adaptat al català, castellà, anglès i àrab.

Actualment, un 35% dels pacients que assisteixen al Servei de Logopèdia de l'hospital d'Olot tenen dificultats per comunicar-se i fer-se entendre. Les patologies més habituals que dificulten l'entesa amb aquests pacients són les malalties neurodegeneratives (Parkinson, Alzheimer, Esclerosi Múltiple...), lesions neurològiques adquirides (ictus, traumatisme cranioencefàlic...), persones amb un grau elevat de sordesa o infants amb dificultats per adquirir el llenguatge. A més, també s'utilitza amb nouvinguts o estrangers que no entenen el català ni el castellà. Per aquestes persones s'ha adaptat el material gràfic a l'anglès i a l'àrab.

Aquest sistema de comunicació, que no deixa de ser material gràfic i visual, conté informació com les parts del cos (per afavorir l'entesa entre metge i pacient), medicació i cures (eina pel personal d'infermeria), proves mèdiques, espais de l'hospital o aspectes més bàsics com la roba i els àpats, sobretot pensat pels pacients hospitalitzats.

En un inici, el nou SAAC s'utilitzarà en format paper a rehabilitació i a les quatre unitats d'hospitalització i més endavant es preveu tenir-ne també a consultes externes i urgències. Des de qualsevol punt de l'hospital, també es podrà consultar digitalment.

L'actualització del manual l'ha dut a terme el servei de Logopèdia de l'hospital de la Garrotxa amb el suport dels alumnes del cicle formatiu de grau superior d'integració social de l'Institut Montilivi de Girona.