A un ritme de quatre habitatges d'obra nova en projecció visats per dia pels professionals de la delegació a Girona del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC), l'edificació ha revifat el primer semestre de 2018. Si es compara amb el mateix període de l'any passat, l'activitat s'ha incrementat un 18%, segons dades del COAC donades a conèixer ahir. De gener a juny, al llarg de 181 dies, el col·legi ha expedit 740 visats, 114 més que en el primer semestre del 2017, quan van donar el vistiplau a 626 habitatges d'obra nova. Des del COAC, però, adverteixen que es tracta d'un creixement «conjuntural» sustentat en «pocs projectes» que abasten grans superfícies.

La millor dada des del 2011

Tot i així, la dada registrada al tancament del mes de juny passat és la millor des de l'any 2011. El primer semestre d'aquell any es van visar 568 habitatges d'edificació nova. L'estadística es va desplomar els anys més durs de la crisi econòmica: així, el 2012 els visats de nous habitatges expedits van caure fins als 379; més dolenta és l'estadística del primer semestre del 2013, quan el Col·legi d'Arquitectes només va aprovar 277 propostes. A partir de llavors l'activitat es va anar recuperant progressivament, amb 280 visats els 2014; 297 el 2015 i 512 el 2016.

Recuperació insuficient

Les dades corresponents al primer semestre d'enguany apunten cap a una recuperació de la construcció d'habitatges d'obra nova, però del tot insuficient a ulls dels professionals (tot i que els visats que signen els arquitectes no garanteixen al 100% que un projecte acabi en un nou edifici construït, sí que són un indicador de quin és l'estat de la qüestió en el sector; aquests permisos també són necessaris per a projectes de «gran rehabilitació»).

Per superfície

L'informe Edificació a Girona. Primer semestre de 2018 elaborat pel COAC, constata que, globalment, els projectes visats a la província ocupen una superfície total de 427.165 m2 (331.508 m2 d'obra nova i 91.739 m2 de rehabilitació), un 39% més que en el sis primers mesos del 2017 . La dada d'enguany multiplica per 2,6 la registrada al mes de juny de 2013; en aquell moment, els arquitectes gironins havien visat projectes d'obra nova que representaven una superfície de 163.428 m2, segons dades del COAC.

Ara bé, el president del Col·legi a Girona, Marc Riera, assenyala que el creixement del 39% de la superfície visada «té com a principal motiu el visat de tres projectes de grans dimensions que sumen gairebé 120.000 metres quadrats», el 28% del total. Per tant, «no estem davant d'un creixement estructural, sinó concentrat en pocs projectes de gran envergadura», sosté Riera.

En aquest context, el representat dels arquitectes recorda que la rehabilitació registra «un creixement negatiu», del 30%, el primer semestre d'aquest any en comparació amb els sis primers mesos de 2017. «La manca d'una estratègia generalitzada pel que fa a la renovació urbana és preocupant si tenim en compte que el parc edificat està cada cop més envellit i requereix una actualització urgent», manifesta Marc Riera.

«Escenari d'incertesa»

I malgrat que a la província de Girona les estadístiques milloren -no passa el mateix a Barcelona, on la superfície visada decreix un 3%, segons dades del COAC- els arquitectes són poc optimistes: «es dibuixa un escenari d'incertesa», sostenen, ja que, «si analitzem la superfície visada per trimestres» es constata un creixement sostingut entre els mesos de gener i març però, a partir de l'abril, s'observa «una baixada que s'ha mantingut fins a finals de juny». «Aquesta fluctuació ja va tenir lloc l'any 2017», apunta Riera.

Catalunya

A Catalunya, la superfície visada total se situa, al tancament del primer semestre, en els 2.250.762 m2, 207.239 més que en el mateix moment de 2017. La comparació interanual aflora un creixement de «tan sols un 3,9%». Si es mira per projectes, de gener a juny els Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya ha donat el vistiplau a 4.346, xifra que supera en un 4% la registrada el juny del 2017. A Lleida, les Terres de l'Ebre i a Tarragona els visats emesos també superen els del primer semestre de l'any passat, amb creixements que oscil·len entre el 25% i el 88%.