L'hospital Josep Trueta de Girona ha posat en marxa un sistema per reduir l'ús d'antibiòtics dels pacients hospitalitzats amb un control diari i exhaustiu per optimitzar el consum d'aquest tipus de fàrmacs. L'objectiu és afinar el tractament al pacient i minimitzar, a llarg termini, les resistències als antibiòtics i reduir la despesa farmacèutica.

El Programa d'optimització d'ús dels antibiòtics (Proa), comú als vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS), reuneix professionals d'atenció hospitalària i primària per consensuar estratègies d'ús i de prescripció d'aquests fàrmacs, ja que actualment entre el 30 i el 40% de les persones ingressades reben un tractament antibiòtic durant la seva estada a l'hospital.

Per aconseguir-ho, aquests professionals compten amb un sistema informàtic personalitzat que analitza l'ús dels antibiòtics segons diferents indicadors al llarg del temps i selecciona pacients en temps real a partir de criteris predeterminats per adequar els tractaments antibiòtics.

El programa, anomenat Business Intelligence (BO), permet el seguiment de totes les prescripcions que es realitzen als hospitals de l'ICS dia a dia. D'aquesta manera, s'han analitzat les característiques pròpies de cada centre hospitalari, tenint en compte el seu nivell d'especialització.

En el cas de l'hospital Trueta, aquest sistema s'ha posat en marxa aquest any i se n'encarrega un equip multidisciplinari format per infectòlegs, microbiòlegs i farmacòlegs.

Aquests professionals revisen tots els tractaments d'antibiòtics dels pacients hospitalitzats -excepte els pediàtrics i les persones ingressades a l'UCI- i d'ençà de l'inici d'any ja han fet unes 500 accions, segons informen des del centre gironí.

Miquel Pujol, metge de l'hospital de Bellvitge i coordinador del grup Proa de l'ICS, explica que «amb aquest sistema conjunt podem ajustar les desviacions que hem detectat centre a centre». Gràcies als informes periòdics, els equips multidisciplinaris de cada hospital s'han marcat una sèrie d'objectius després de detectar les oportunitats de millora.

El sistema mostra de manera immediata quins antibiòtics s'estan administrant en temps real i durant quants dies, i s'analitzen juntament amb les dades clíniques del pacient i del servei de microbiologia per optimitzar-ne l'ús. Gràcies a aquesta informació, s'adapten els tractaments dels pacients de manera molt més ràpida que com es feia abans.

A curt termini, els avantatges més immediats són per al pacient, ja que se li ajusta el tractament al màxim.

A més, a mitjà i llarg termini es redueixen les resistències bacterianes, un dels grans reptes actuals en l'àmbit sanitari. També es promou la sostenibilitat de la despesa farmacològica i es generen menys residus, recorden des de l'ICS.

Tractaments de menys durada

Un dels aspectes que aborden els professionals del programa Proa, que el conformen prescriptors d'antibiòtics clínics i farmacèutics, d'hospital i d'atenció primària, i microbiòlegs, són les durades dels tractaments antibiòtics, ja que una durada massa llarga dels antibiòtics multiplica les probabilitats de patir efectes secundaris o complicacions.