Amb l'objectiu de promoure un ús respectuós i adequat dels espais exteriors del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, alhora de fomentar el recinte com a espai lliure de fum i net, l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) va arribar ahir a un acord de col·laboració amb el Departament de Justícia per incorporar temporalment a l'organització dues persones que realitzin tasques de vigilància, com a treball en benefici de la comunitat durant els caps de setmana.

Les tasques encomanades a les persones que fan els treballs en benefici de la comunitat estan principalment dirigides a informar sobre la prohibició de fumar en tot el recinte hospitalari, pel qual cada dia passen més de 1.000 persones usuàries de l'hospital Santa Caterina i dels centres i serveis d'atenció a la salut i de recerca. També hauran de detectar i registrar els punts d'acumulació de burilles o els possibles comportaments incívics i informar, en aquest sentit, sobre els bons usos i costums, com ara evitar llençar papers, plàstics, llaunes... a terra, fer malbé els jardins del parc o malmetre el mobiliari urbà.

De la mateixa manera, hauran de tenir cura del bon ús dels aparcaments de vehicles o de vetllar perquè les bicicletes circulin pels carrils corresponents i a la velocitat adequada. Aquestes persones, que cooperen amb l'IAS de manera no retribuïda, treballen uniformades i identificades i han rebut la formació corresponent per tal de realitzar la seva feina.

D'altra banda, la institució ha arribat a un acord amb l'Ajuntament de Salt perquè els seus agents de salut facin passejades els dies feiners i en diferents horaris pel recinte, com a parc del municipi obert a la ciutadania, focalitzant la seva actuació a informar sobre la prohibició de fumar al recinte hospitalari i sensibilitzar les persones que circulen amb gossos pel parc, tal com estan realitzant també a la resta del municipi de Salt.

Reforma i recuperació de l'espai

La iniciativa d'aquestes mesures penals alternatives s'emmarca dins el procés de reforma i rehabilitació dels espais exteriors del parc hospitalari que ha finalitzat aquest any amb una inversió de 471.850,96 euros (IVA inclòs). L'objectiu del projecte era millorar la mobilitat i l'accessibilitat dels usuaris i personal del parc, que s'ha anat incrementant d'acord a l'activitat de nous serveis.

S'ha volgut millorar la convivència de vianants i vehicles, prioritzant les persones i separant els seus recorreguts. S'han rehabilitat camins i se n'han fet de nous, ara més accessibles per a persones de mobilitat reduïda i discapacitat visual, entre altres mesures.