El Bisbat de Girona ha nomenat un exorcista. El bisbe Francesc Pardo ha fet l´encàrrec a mossèn Josep Puig Bofill, que és rector de Roses i Palau-saverdera des de l´any 2015.

Pardo ha signat els diversos nomenaments que entraran en vigor a partir del setembre. Entre els nomenaments no parroquials s´hi troba el del nou vicari judicial de la diòcesi, que es va fer efectiu el 16 de juliol.

La figura d´un exorcista no s´havia creat a la diòcesi de Girona des de fa molts anys i, ara, s´ha creat aquest nomenament com a resultat d´una petició explícita del papa Francesc. És una decisió que ha fet extensiva a tots els bisbes del món.

De fet, segons informava aquesta setmana Antena 3, hi ha pocs mossens preparats per fer l´exorcisme i, per això, la Santa Seu fa cursos de formació. I els que ho volen ser han de tenir un permís especial per treballar amb psicòlegs i metges ja que hi ha preocupació de la gent per les «possessions diabòliques» que sovint són problemes psiquiàtrics.

El mossèn Josep Puig va néixer el 1958 i va ser ordenat el 1984. Des de fa dos anys excerceix de rector a Roses i Palau-saverdera.

També compta amb d´altres càrrecs com ara el de consiliari diocesà de Vida Creixent; és arxipreste de l´Alt Empordà Marina i membre del Col·legi de Consultors.

L´exorcisme és un ministeri que es troba detallat al Codi de Dret Canònic i que s´aplica quan l´Església demana en nom de Jesucrist que una persona o un objecte siguin protegits contra les amenaces del maligne i sostrets del seu domini. L´exorcisme catòlic pot ser simple o solemne. El solemne, de fet, és un sagrament que només els sacerdots amb el permís del bisbe tenen dret a realitzar.

A mitjans de mes, es va nomenar un altre exorcista a Catalunya. Ho és el rector del Poble Nou de Manresa, mossèn Joan Prat i Jorba, segons informava Regió7.

Nou vicari

Aquesta setmana el bisbe de Girona ha fet més nomenaments no parroquials. Mossèn Rafel Felipe i Freije serà el nou vicari judicial en substitució de mossèn Pere Bellvert i Morente, el qual serà jutge diocesà. D´altra banda, Mn. Joan Soler i Ribas, delegat episcopal per al Servei d´Orientació Vocacional. En relació a l´Institut Superior de Ciències Religioses de Girona, mossèn Enric Tubert i Joaquim Malé i Ribera seran professors no estables.