Investigadors gironins estudiaran els beneficis del pa d'elaboració tradicional, un producte fet a partir de massa mare i amb una llarga fermentació, que ofereix més propietats nutricionals que el pa industrial elaborat amb farines de baixa qualitat. L'estudi del grup de Recerca en Malalties Digestives i Microbiota de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi se centrarà a determinar si el pa elaborat tradicionalment té, a més, capacitat probiòtica per si mateix i, per tant, gràcies als tipus bacteris que conté pot aportar un valor afegit a persones que pateixen determinades patologies.

Ho farà en col·laboració amb l'empresa catalana EliasBoulanger i amb un ajut de 182.000 euros del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ja que el projecte ha estat un dels seleccionats dins del subprograma Retos-Colaboración 2017 del Programa Estatal de I+D+1 Orientada a los Retos de la Sociedad.

Segons el doctor Xavier Aldeguer, cap del Servei de l'Aparell Digestiu de l'hospital Josep Trueta de Girona, «es tracta de saber si aquest tipus de pa pot ser un aliment funcional, que no només té la part nutritiva, sinó que té un valor afegit, amb una quantitat de bacteris que tinguin un efecte beneficiós per a una patologia determinada a partir d'una evidència científica constatable. És a dir, si aquest pa d'elaboració tradicional pot ser considerat un aliment probiòtic».

La investigació, titulada «Caracterització i desenvolupament de processos d'elaboració de productes panificables amb impacte positiu en la salut humana: estudi en models humans d'inflamació i disbiosi intestinal» constarà de dues fases: en la primera, s'avaluaran els llevats fermentadors d'EliasBoulanger i s'analitzarà tot el procés d'elaboració del pa; en la segona, es faran anàlisis clíniques de femtes en els participants per valorar els seus efectes en la microbiota.

L'objectiu del programa Retos-Colaboración és donar suport a projectes de cooperació entre empreses i organismes d'investigació, amb la finalitat de promoure el desenvolupament de noves tecnologies, l'aplicació empresarial de noves idees i tècniques, i contribuir a la creació de nous productes i serveis.

Amb l'ajut concedit, l'Idibgi podrà contractar un investigador per al projecte i comprar material de laboratori, mentre que l'empresa EliasBoulanger rebrà un crèdit tou per desenvolupar un producte amb efecte probiòtic.