El Consell Comarcal de la Garrotxa, en el seu darrer ple, va aprovar l'execució d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya favorable al retorn de la concessió de la recollida de residus a l'empresa Anfruns Garriga.

Emesa fa uns tres mesos, la resolució acaba un litigi iniciat el gener del 2014, quan l'empresa Tractaments Vila de Banyoles va presentar un contenciós contra l'adjudicació del servei aprovada pel Consell en el ple de desembre del 2013.

El Tribunal de Contractes del Sector Públic va donar la raó a Tractaments Vila i el ple del Consell de desembre del 2014 va aprovar atorgar-li el servei. Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en sentència ferma, ha anul·lat la resolució feta pel Tribunal Administratiu el 2015 i ha considerat que la licitació feta pel Consell Comarcal el desembre del 2013 va ser correcta. Segons fonts del Consell Comarcal de la Garrotxa, el canvi físic de concessionari a favor d'Anfruns Garriga tindrà lloc a primers d'octubre.

Amb l'aclariment que representa la sentència, el Consell Comarcal de la Garrotxa podrà tirar endavant el nou model de recollida.

Es tracta d'un model a la carta que proposa sistemes de recollida adequats a les característiques de cada municipi. El denominador comú dels sistemes és la identificació dels usuaris dels contenidors per tal de poder implantar un sistema de pagament per generació de residus. Argelaguer i Santa Pau han avançat que l'any vinent volen provar d'ajustar el rebut de la recollida a la quantitat que cada usuari diposita als contenidors.

La identificació dels usuaris és necessària per augmentar els percentatges de reciclatge i evitar les penalitzacions de l'Agència Catalana de Residus que fan augmentar el preu del servei de la recollida un any rere l'altre. La intenció del Consell Comarcal de la Garrotxa és que entre el reciclatge i la posada en servei del Centre de Triatge de Residus de Sant Jaume de Llierca, a més del preu, puguin reduir l'impacte ambiental i augmentar el temps de vida de l'abocador del Clot de les Mules de Beuda.

Reciclatge escolar

En el mateix ple el Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar els encàrrecs de gestió amb 17 ajuntaments de la comarca per a l'elaboració de plans locals de prevenció de residus en el marc de la subvenció per a projectes de reutilització de residus municipals.

Es tracta de reduir la producció de residus dels menjadors escolars. La idea és conscienciar els alumnes sobre la necessitat d'evitar el malbaratament dels aliments.

Hi ha dues escoles d'Olot que fan reciclatge d'aliments amb un compostador. Uns alumnes s'encarreguen, cada dia, de posar les restes del menjar al compostador i uns altres de treure el compost i fer-lo servir també per a l'hort escolar.

Per últim, amb relació als temes de residus del ple, destaca la renovació del conveni de col·laboració, signat inicialment a finals de 2015, entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consell Comarcal del Pla de l'Estany per a la gestió conjunta de les infraestructures de tractament de residus implantades en els seus territoris.

Els dos organismes comarcals consideren que l'acord servirà per millorar la gestió dels residus i contenir les despeses en inversions.

Un dels principals motius de l'acord és el d'afrontar una futura prohibició de portar els residus als abocadors sense haver fet un tractament previ.