L'Audiència de Girona ha absolt l'acusat que s'enfrontava a 6 anys de presó per fer una fotografia a la filla menor d'edat d'uns veïns seus d'Hostalric i penjar-la a Facebook . La sentència conclou que no s'ha pogut provar que fos el processat qui publiqués la imatge perquè hi havia «terceres persones» que tenien accés tant al seu telèfon mòbil com al seu perfil de les xarxes socials.

«No es pot acreditar qui va fer la foto ni qui la va fer pública», va argumentar el tribunal, afegint que això «impedeix atribuir a l'acusat» el delicte de revelació de secrets que li atribuïa l'acusació. La fiscalia no acusava, però sí l'acusació particular, exercida per la família de la menor, que demanava una pena de 6 anys de presó per un delicte de revelació de secrets. L'origen de la denúncia va ser una fotografia publicada al perfil de Facebook de l'acusat. Hi apareixia, d'esquenes i anant en bicicleta, la filla menor d'edat d'uns veïns seus. La imatge anava acompanyada de la frase «en venda». A més, la publicació també es va compartir a una pàgina de venda d'articles de segona mà.

Al judici, l'acusat va negar els fets i va assegurar que no era l'únic que tenia accés tant al seu telèfon mòbil com al perfil de les xarxes socials. La sentència de la secció tercera de l'Audiència de Girona va considerar provat que es va fer servir el terminal de telefonia del processat per penjar la fotografia, però que no va poder acreditar que ho fes l'acusat.

Familiars amb accés al mòbil

La sentència va analitzar les proves que hi havia contra l'acusat i va exposar que, en el moment que es va fer la publicació, tant qui llavors era la seva dona com els seus fills tenien accés al telèfon i al seu compte de Facebook.

El tribunal va fer referència a una conversa per missatgeria instantània que els denunciants van mantenir amb l'aleshores parella de l'acusat, on li reclamaven que retiressin la fotografia. «Ella li va demanar perdó i li va assegurar que havia estat amb el mòbil nou i que ignorava com havia pogut passar», detalla la sentència que sosté que aquesta conversa prova que la dona també feia servir el telèfon. A més, va subratllar que durant el judici la ja exparella de l'acusat va declarar que va fer nombroses fotografies tant dels seus fills com de la filla dels denunciants perquè al principi tenien bona relació, fins que finalment es va «truncar».

«No recordava si li va fer la fotografia en qüestió i si la va publicar a la xarxa social vinculada al telèfon de l'acusat», va argumentar el tribunal que, tot i això, va sostenir que aquesta situació fa que sigui impossible determinar qui va penjar la imatge. «La conseqüència és que existeix la possibilitat que terceres persones ignorades fossin qui fessin pública la fotografia a l'aplicació Facebook del telèfon de l'acusat», va concloure la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Manuel Marcello, afegint que això «impedeix atribuir l'autoria» del delicte al denunciat en qüestió.