L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona Campus Hospitalari ha liderat un estudi que compara l'efecte d'una dieta baixa en residus fermentables (FODMAP) amb l'efecte d'un prebiòtic en la millora dels símptomes associats a la producció de gas intestinal com per exemple, la flatulència, la distensió abdominal o la sensació de plenitud.

La investigació va comptar amb 40 pacients amb trastorns gastrointestinals, com ara la síndrome d'intestí irritable i, segons l'hospital, s'ha pogut mostrar com el prebiòtic comença actuant de forma oposada a la dieta FODMAP, encara que ambdós aconsegueixen una millora molt similar en els símptomes. Però amb el prebiòtic, l'efecte es manté fins dues setmanes després d'haver deixat de prendre-ho.

El tractament va tenir una durada de set setmanes i estava dividit en tres fases: una setmana de pretractament, quatre de tractament i dues de seguiment. Els pacients es van dividir aleatòriament en dos grups i un d'ells va seguir una dieta baixa en FODMAP mentre que l'altre grup se li va donar una dieta normal però administrant un prebiòtic diari.

«Mentre que la dieta FODMAP requereix una administració continuada amb el risc de produir dany en la microbiota a llarg termini, el suplement prebiòtic es podria donar de forma intermitent perquè l'efecte persisteix un temps després del tractament», va concloure el doctor Fernando Azpiroz, conductor de l'estudi.