No només les hores diürnes dels primers dies d´agost són caloroses, també ho les nits. L´onada de calor que ha arribat a mitjans d´aquesta setmana ha convertit les nits en tropicals i cada dia augmenten, encara que sigui poc, tant els graus centígrads com la sensació general de xafogor. Durant la nit d´ahir va ser complicat dormir, en especial a les localitats de l´Empordà, ja que difícilment els termòmetres marcaven menys de 20 ºC. Portbou va ser un dels municipis més calorosos i a les quatre de la matinada la temperatura era de 30 ºC, mentre que la mínima nocturna era molt alta, situant-se als 28,7 ºC.

Calor a primera hora del dia

Si les temperatures no baixen durant la nit, tampoc ho fan a les primeres hores del dia. Ahir els termòmetres de les comarques gironines no van baixar pràcticament dels 30 ºC des de dos quarts d´onze del matí. La màxima es va registrar a Espolla que a les 10:30 hores ja estava a 35,7 ºC, seguida de Cabanes, a 35,4 ºC i Castell d´Aro, a 35,3 ºC.

Els municipis més afectats han sigut els de l´Alt Empordà i Baix Empordà, perquè als següents llocs del rànquing estan Castelló d´Empúries, amb 35 ºC; Roses, amb 34,6 ºC i la Bisbal d´Empordà, amb 34,1 ºC.

Segons el meteoròleg de l Diari de Girona, Gerard Taulé, ahir també es va registrar la temperatura màxima més alta de l´any als municipis de Salt i Sarrià de Ter, que van tenir 38,3 ºC i 38 ºC, respectivament. Tot i això, l´any passat va fer més calor encara i el 4 d´agost els termòmetres van arribar a marcar 39,4 ºC a Salt i 38,5 ºC a Sarrià de Ter.

Les temperatures mínimes han estat de 22,3 ºC a Salt i 22,2ºC a Sarrià, i als centres de les dues poblacions fa sis dies seguits que les mínimes no passen de 20 ºC i cinc dies seguits, des que va arribar l´onada de calor, que no passen dels 35 ºC.

Mínimes històriques

Ahir la temperatura mínima de l´Estartit va ser la més alta enregistrada des de 1969, que no va baixar dels 26,4 ºC. Durant el dia, la mínima del municipi de Portbou va ser de 29 ºC i, encara que no és un rècord històric des de fa 51 anys, és destacable perquè només és superada per les xifres del 2003, quan es va arribar a una mínima de 31 ºC.

El dimarts passat a l´estació meteorològica de La Cate, a Figueres, es va arribar a una mínima de 27,5 ºC, superant així l´anterior rècord de 27,4 ºC que es va anotar l´agost de 2009.

Les nits tropicals estaran presents durant tot el cap de setmana. De fet, precisament demà serà el dia més calorós d´aquesta onada on, en molts punts de la província, com per exemple Girona, es podran arribar a tocar els 40 ºC. A més, a les localitats del litoral se li sumaran unes humitats ambientals elevades que deixaran sensacions tèrmiques nocturnes molt més altes.

Un home mor per cop de calor

Un home de mitjana edat va morir ahir al carrer Berlín de Barcelona per un cop de calor. L´home, que anava indocumentat, va ser traslladat en estat crític a l´Hospital Clínic de Barcelona, on va morir tal com va comunicar el Sistema d´Emergències Mèdiques en un comunicat.

Protecció Civil mantén l´alerta del pla PROCICAT per l´onada de calor a tot el territori català excepte a les comarques del Pirineu. Des de l´activació del pla, el 061 ha atès 27 incidents entre consultes telefòniques sanitàries i atencions a persones afectades.