La Unitat d'Arrítmies de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta, de Girona, ha atès 245 pacients des que va obrir al desembre, als quals ha realitzat un procediment o més. Els més habituals (118) han estat els estudis electrofisiològics, un procediment diagnòstic que consisteix en la inducció d'arrítmies als pacients que pateixen taquicàrdies supraventriculars per tal de determinar què els provoca les palpitacions. Segons els resultats de l'estudi fet públic ahir, els pacients han de seguir determinats tractaments, entre els quals hi ha les ablacions.

L'ablació és un procediment pel qual es crema el focus que genera les arrítmies, de manera que aquest punt queda desconnectat de la resta del cor. Més del 90% dels pacients als quals s'ha fet una ablació, no torna a tenir arrítmies, de manera que es pot dir que l'efectivitat del tractament és molt alta.

Procediment complex

En aquest primer mig any, a l'Hospital Dr. Trueta s'han realitzat 75 ablacions, de les quals seixanta han estat convencionals i quinze complexes.

Aquestes últimes arrítmies són més complicades i el procediment necessita més feina tècnica: cal fusionar una imatge radiològica (de TAC o ressonància magnètica) amb l'electricitat intrínseca del cos, cosa que es duu a terme a través de sistemes de navegació en els quals cal la intervenció d'un enginyer. A aquest tipus d'ablacions complexes cal dedicar-hi més temps que a les convencionals, tal com van assenyalar elsresponsables del centre, el pacient ha de ser sedat i per fer-les cal que hi hagi més equipament tecnològic.

Des que la Unitat d'Arrítimes de l'Hospital Trueta està en funcionament, també s'han implantat 108 dispositius: 36 marcapassos, a pacients amb bradicàrdia (és a dir, amb una freqüència lenta del cor); 29 desfibril·ladors automàtics implantables, a pacients amb risc de mort sobtada; 25 resincronitzadors cardíacs, a persones amb insuficiència cardíaca avançada; i 18 holters implantables, a pacients que pateixen síncopes que cal monitorar durant uns anys.

Durant aquests primers mesos d'activitat, segons va informar l'Institut Català de Salut (ICS) mitjançant un comunicat, d'entre tots aquests procediments només s'ha produït una complicació, que va aparèixer durant la realització d'una ablació complexa; tot i la complicació, es va resoldre satisfactòriament.

A més d'aquests procediments diagnòstics i terapèutics que necessiten disposar de l'equipament de la sala d'arrítmies, els professionals que estan al càrrec de la unitat també han dut a terme altres activitats, entre les quals es comptabilitzen disset cardioversions -consistents en descàrregues elèctriques que tenen per objectiu restaurar el ritme cardíac normal- i sis tests farmacològics que s'efectuen per tal de eterminar si els pacients pateixen la síndrome de Brugada.