L’onada de calor . Les temperatures màximes de fins a 40 graus i les mínimes que no baixen de 30 que s’han arribat a registrar, han obligat les explotacions ramaderes a tirar al màxim dels sistemes de ventilació i refrigeració, augmentant el consum elèctric fins a un 20% durant les calorades. I en el cas d’aquelles granges que no en tenen, perquè els animals no passin tanta calor, la solució és l’ombra dels estables, els tendals al pati i tenir les menjadores plenes d’aigua. Per ajudar les vaques a suportar millor les altes temperatures, per exemple, a la granja Can Feliu de Campllong, cada vegada que les munyen també les dutxen. I els estables estan plens de ventiladors que remouen l’aire.

A Lleida, on les temperatures extremes són habituals durant tot l’any, cada vegada són més els ramaders que inverteixen en sistemes de ventilació o humidificació i panells protectors. Així ho explica el responsable del sector porcí de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Jaume Bernis, que assegura que «l’objectiu» és intentar mantenir la temperatura entre els 27 i els 28 graus.«El bestiar nota moltíssim la calor», assegura Bernis. En el cas dels porcs, explica, els animals mengen menys durant el pic de la calor, redueixen la ingesta de pinsos a la nit i beuen molta aigua. Amb això, s’alenteix l’engreix i, com a conseqüència, la productivitat de les granges cau. Per tant, els sistemes de refrigeració van al 100% durant unes 18 hores i això es nota a les factures de consum elèctric de juliol i agost.

La calor també incrementa la mortalitat de pollastres a les granges. Tot i que, especialment aquelles més modernes, disposen de sistemes de refrigeració que ho minimitzen.

Fins a un 30% menys de llet

Les vaques també són animals que, de seguida, noten la calor. Mengen menys i això té efectes immediats en la producció de llet. «Aquests dies ens ha caigut entre un 10 i un 15%», explica el propietari de Can Feliu de Campllong, Xavier Codina. En aquesta granja hi ha cap a unes 800 vaques. Damunt d’elles, giren enormes ventiladors que remouen l’aire per fer-los més suportable la xafogor. A més, cada vegada que se les muny -tres cops al dia- abans se les ruixa amb aigua. Moltes d’elles, aleshores, remuguen. «Això vol dir que estan bé», precisa Codina.

Davant calorades com la d’aquests dies, des de Can Feliu procuren que les vaques tinguin aigua fresca a l’abast. «És difícil que una vaca mori arran de les elevades temperatures, però sí que cal estar molt atents que no pateixin estrès hídric», assegura Codina. La propietària de la granja La Selvatana, Anna Serra, explica que, davant l’onada de calor, allò que més s’ha notat és la davallada de la llet. «Són animals molt grossos, que pesen molt i necessiten ventilar-se; les vaques no són ràpides, i la calor les fa anar molt més lentes. Això ha comportat que durant la darrera setmana la producció de llet hagi arribat a baixar fins a un 30%».

Les nits encara són tropicals

Està previst que l’onada de calor s’acabi demà, quan les precipitacions arribin de forma generalitzada. Però sembla que als termòmetres els costa baixar i la nit d’ahir a Girona encara va ser tropical. Tot i això, les mínimes han disminuït i a les 6:00 hores d’ahir la ciutat estava a 22 graus. Fent balanç d’aquesta calorada, entre el 25 de juliol i el 6 d’agost, el 75% de les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques, i totes les de les comarques gironines, han superat almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill per calor.