08 de agost de 2018
08.08.2018
Diari de Girona

Les últimes tempestes deixen 1.886 llamps a la demarcació

Les precipitacions van descarregar amb força especialment a l'Empordà. Per a avui es manté l'avís per intensitat de pluja a diversos punts de les comarques gironines, sobretot en punts de l´interior. A Portbou, el dimarts van caure 25,6 litres en només mitja hora

08.08.2018 | 11:37
Les últimes tempestes deixen 1.886 llamps a la demarcació

El final de l'onada de calor ha arribat acompanyat de precipitacions i tempestes. Aquest dimarts a la tarda i vespre es van produir tempestes a diferents ter­ritoris de la província de Girona, especialment a l'Empordà, amb 1.886 llamps, 89 dels quals van arribar a tocar a terra i 1.797 es van quedar entre núvols.

El municipi que continua liderant els registres és Portbou. Així com durant la setmana d'onada de calor va tenir les temperatures més elevades, dimecres va ser el territori on les tempestes van descarregar amb més força. La tempesta que es va generar al sud de França va arribar amb forta intensitat de precipitació a Portbou i va deixar fins a 25,6 litres per metre quadrat en 30 minuts. Posteriorment, la intensitat va disminuir i al final del dia es va arribar als 32,3 litres.

A Roses i Sant Pere Pescador també van arribar les precipitacions, però amb una intensitat molt baixa. A Roses van caure 5,9 litres i a Sant Pere Pescador, 6,7.

Pel que fa als Bombers de la Generalitat, dimarts a la nit també es van haver de mobilitzar per les pluges a l'Alt Empordà. Van fer almenys tres sortides, dues a Llançà i una a Cadaqués. A Llançà en un habitatge perquè l'aigua els entrava a dins i al carrer Rafel Estela perquè es va acumular molta aigua, fet pel qual, segons fonts del cos, fins i tot es va haver de tancar de forma momentània l'accés a aquest vial. Pel que fa a Cadaqués, van ser requerits per l'acumulació d'aigua en un aparcament i ràpidament ho van tenir solucionat.

Tempesta amb molts llamps

La tempesta, que va descarregar amb molta intensitat a l'Empordà, va deixar un total de 1.886 llamps a les comarques gironines. La majoria de descàrregues elèctriques es van produir entre les sis de la tarda i les 10 de la nit.

El Servei Meteorològic de Catalunya va informar ahir que, del total de llamps que van caure a la província de Girona durant aquest dimarts, la majoria van ser entre núvols (1.797), és a dir, no van arribar a contactar amb el terra.

https://manager.renr.es/manager/ckeditor/El%20color%20dels%20s%C3%ADmbols%20indica%20el%20tram%20horari%20al%20qual%20correspon%20el%20llamp%20%C2%B7%20SMC
L'Empordà, amb més llamps


Els 89 llamps restants sí que van contactar amb terra. Les comarques on van caure més llamps núvol-terra van ser el Baix Empordà (36) i l'Alt Empordà (28).

El Servei Meteorològic de Catalunya manté activada la prealerta del pla Inuncat per risc de més precipitacions. A més, ahir va emetre un avís per intensitat de pluja.

Per a avui es preveu que les precipitacions es puguin formar arreu de la província de Girona però sobretot seran durant la tarda i en punts de l'Alt Empordà, Garrotxa i Ripollès. Es preveu que siguin d'intensitat entre feble i moderada i localment seran fortes, acompanyades de tempesta i de pedra. I segons el Meteocat, s'acumularan quantitats de precipitació localment abundants.

Les tempestes d'estiu, com passa moltes tardes d'agost, van sovint acompanyades de llamps i trons. Uns fenòmens meteorològics que poden comportar ensurts i, fins i tot, un llamp pot causar una mort. Per tot això, des de Protecció Civil durant les últimes hores s'estan donant consells com, per exemple, què fer davant d'una tempesta si s'és a fora quan succeeix. Destaquen que cal allunyar-se de filats, reixats, pals de la llum, vies de tren i altres objectes metàl·lics i en canvi, si s'és a l'interior d'un vehicle, cal tancar bé portes i finestres i no tocar la part metàl·lica del vehicle, entre d'altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit