09 de agost de 2018
09.08.2018

Roca Foradada va acollir «un gran assentament» de neandertals

La cinquena campanya d´excavacions al jaciment del Pla de l´Estany ha permès trobar un còdol que servia per tallar eines de pedra. Els arqueòleges també han descobert que la zona habitada era molt més gran del que es pensava fins ara

09.08.2018 | 15:27
La Foradada
L´excavació a Roca Foradada

Els arqueòlegs han descobert que Roca Foradada va acollir «un gran assentament» de neandertals que vivien en cabanes durant el paleolític mitjà. És a dir, entre 80.000 i 40.000 anys abans de Crist. La cinquena campanya d´excavacions en aquest jaciment de Fontcoberta ha permès saber que, més enllà de tenir-hi un taller per fabricar eines de pedra, els neandertals també s´establien a l´indret durant determinades èpoques de l´any (la zona era inundable).
«Ho sabem perquè, a més d´aquelles peces que es rebutjaven, també n´hem trobades d´altres que encara tallen», concreta el codirector de les excavacions, Alfons Díaz. Durant aquesta campanya, els arqueòlegs també han certificat que Roca Foradada s´estén més enllà del que es pensaven. De fet, encara no se sap fins on arriba el jaciment. Entre les peces lítiques que s´han desenterrat, destaca un còdol –possiblement, procedent de la llera del Ter– que servia per tallar les eines de pedra. Roca Foradada s´ha revelat com un jaciment prolífic de la prehistòria. Situat a Fontcoberta, es va descobrir l´any 1982 però no va ser fins tres dècades més tard –al 2014– quan es va començar a excavar de manera periòdica. Data del paleolític mitjà i, a diferència dels altres de l´època que hi ha a la comarca –en coves o abrics–, aquest es troba a l´aire lliure. Inicialment, durant les primeres campanyes, els arqueòlegs van centrar-se a explorar el subsòl i el perímetre d´un camp de conreu (que és on es va descobrir el jaciment). Aquí, van trobar-hi un autèntic taller d´indústria lítica. «Es tractava d´una zona on els neandertals tallaven la pedra in situ», concreta el codirector de l´excavació. La d´aquest any és la cinquena campanya que es fa a l´indret.
I també ha estat l´excavació en què els arqueòlegs han aprofitat per obrir mires. S´han endinsat més cap a bosc i hi han fet diverses cates (la més llunyana, situada a un centenar de metres del camp). I aquí, també han aparegut estris de la indústria lítica. En destaca una ascla –o tros de pedra tallada– de «molt bona qualitat», com explica Díaz. Està feta a partir de quarsita i encara conserva el tall (és a dir, que els neandertals la feien servir per tallar carn, pell o pelar branques).

Estades temporals
De totes maneres, els neandertals no s´estaven a Roca Foradada tot l´any, sinó només durant els mesos en què plovia poc. «La zona era inundable; s´estaven aquí en períodes de sequera, quan podien construir les seves cabanes i aprofitar els estanyols com a lloc atractiu per a la caça», explica Díaz.
Durant les estacions més plujoses, segurament els neandertals pujaven cap a les muntanyes. «Aquestes comunitats segurament coneixerien un territori que s´estén entre els 7 i els 8 quilòmetres; per tant, podríem parlar que arribarien fins a la vall mitjana del Ter o el massís de Maià de Montcal», afegeix el codirector de l´excavació. Aquesta campanya a Roca Foradada, que s´acaba avui, també es tancarà havent fet una altra troballa destacada. En concret, els arqueòlegs han desenterrat un còdol –el primer que troben– que els neandertals feien servir per tallar eines de pedra. «Fins ara havíem trobat engrunes lítiques del taller o peces ben confeccionades; però d´aquests còdols, que portaven del riu i que feien servir com a percutors, no n´havíem localitzat cap», assenyala Díaz.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook