L'últim informe de l'Enquesta de Població Activa (EPA), elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), assenyala que el segon trimestre de 2018, amb 276.200 empleades, ha estat el període de temps en el qual més dones han estat treballant dins del sector sanitari privat.

Segons l'anàlisi que elabora l'INE, el nombre de dones sanitàries està creixent exponencialment, mentre que el nombre d'homes s'ha mantingut sempre en xifres molt similars, augmentant lleugerament. De fet, durant el segon trimestre de fa deu anys (2008) es desgranava que 69.000 homes estaven contractats a la sanitat privada. Una xifra que dista en 12.800 empleats de la recollida en aquesta última EPA, on queda palès que hi ha 81.800 homes contractats.

276.200 dones contractades

En comparació amb l'ocupació sanitària femenina, les dades de creixement de contractació dels homes són escasses, ja que en aquests últims deu anys s'ha passat d'haver-hi 181.000 dones contractades a la sanitat privada en el segon trimestre de 2008 i, ara, la xifra ha crescut fins a 276.200. Per tant, gran part de l'increment laboral que ha suposat per al mercat de treball ha beneficiat les sanitàries d'aquest país, que han crescut set vegades més ràpid que els homes.

L'augment comença el 2008

En una anàlisi individual de la presència de dones assalariades al sector sanitari privat, s'observa que és després del segon trimestre de 2008 quan va començar a existir un ràpid creixement del nombre de dones emprades a la privada. En concret, es va passar, amb prou feines un any, de 186.700 a 234.600 treballadores.

El creixement es va aturar aquest mateix mes i va caure durant els anys de la crisi (fins a 2011), per després tornar a recuperar-se. Des de llavors, amb les particulars pujades de nombre d'assalariades derivades de l'estiu, l'ocupació sanitària femenina ha crescut fins a aconseguir, aquest mes de juny, la seva xifra més alta de la història.