El 2015 començava un 20 d´agost; el 2016, el 22 del mateix mes (a partir d´aquell dia es començaven a recollir les «varietats primerenques»: el moscatell de gra petit, primer, i el chardonnay i el sauvignon blanc, després). L´any passat, en canvi, començava el 14 d´agost, perquè «el cicle vegetatiu de les vinyes» s´havia avançat «a causa de les altes temperatures de la primavera», recorden des del Consell Regulador la Denominació d´Origen (DO) Empordà. Consell Regulador la Denominació d´Origen (DO) Empordà.Aquest 2018, la previsió dels Serveis de Sanitat Vegetal de l´Empordà i la mateixa DO situen l´inici de la verema »: entre el 15 i el 20 d´agost, un pèl més tard que la de 2017, informa el Departament d´Agricultura. Les previsions que fa el sector són optimistes: esperen -si la meterologia canviant no ho complica- «una collita bona», que serà «superior en rendiment» a la del 2017 i que generarà «una producció global en la mitjana dels darrers anys».

Quatre milions d´ampolles l´any

Això són, segons dades de la DO Empordà, uns 65.000 hectolitres de vi (el 60%, negre; el 17%, rosat; el 19%, blanc; i el 4%, dolç, garnatxes i moscatell) en les 1.756 hectàrees que avasta la denominació. La meitat de la producció es ven embotellada, quantitat que representa uns 4 milions d´ampolles l´any. El 15% es destina a l´exportació, sobretot als mercats alemany, suís, nord-americà, holandès, norueg, britànic, belga i danès.

La DO Empordà -que s´estén per les comarques de l´Alt i el Baix- ha guanyat reconeixement internacional els últims anys, fins al punt que 82 vins obtenen la qualificació d´«excel·lent» a la Guia Peñín 2018, la referència mundial dels vins de qualitat. El 2005, «només un vi empordanès arribava als 90» en aquesta guia, recorden des del Consell Regulador. En la darrera visita a l´Empordà, el 18 d´abril passat, el tastador Alberto Ruffoni va provar 230 vins de la DO, principalment negres (103) -predonimants a la denominació-, però també blancs (63), rosats (29) dolços (28) i escumosos (3).

La verema 2018 es preveu, «de manera general i a totes les denominacions d´origen [catalanes], més quantiosa», pronostica la Generalitat. S´endarrerirà «entre una i dues setmanes respecte a la de l´any passat» i això, precisen des del Departament d´Agricultura, «suposa un retorn al temps normal dels últims anys»; és a dir: la recolecció del raïm començarà a «mitjans-finals d´agost» o a «primers de setembre», sempre que «no es repeteixin onades de calor durant les pròximes setmanes».

Ara, recorden des del Departament, «excepcionalment», es pot donar el cas que les vinyes que han patit «una sequera severa» al llarg dels darrers anys «no tinguin una recuperació igual [de bona]».

Els pronòstics de les altres DO

Les denominacions d´origen catalanes Terra Alta (Tarragona), Costers del Segre (Lleida), Pla de Bages (Barcelona), Alella (Barcelona) i Montsant (Tarragona) preveuen, com a l´Empordà, un increment de la producció, que en algun cas, com el de la DO Pla de Bages, pot ser de fins al 30%, tot i que allà algunes finques pateixen el fong del míldiu, que ataca les fulles i els raïms dels ceps. A la Conca de Barberà (Tarragona), en canvi, les calamarsades de les últimes setmanes podrien fer variar «el volum final de la collita»; tampoc no tenen molt clars els pronòstics a la DO Penedès, on el míldiu té «una afectació important, tant en fulla com en fruit», un factor que, això no obstant, no afectarà la qualitat del raïm. Sí que pot provocar, però, «una pèrdua puntual» de collita, assenyala la conselleria d´Agricultura.

Festa a Cistella, el 25 d´agost

Vagi com vagi la collita, Cistella acollirà, el 25 d´agost, la Festa de la Verema de la DO Empordà, que programa l´habitual premsada del most, que es farà a la plaça Major, un tast de vins i música en directe, entre d´altres activitats. Serà el tret de sortida oficial -i popular- de la verema d´aquest 2018 d´una àrea de producció de vi on operen 287 viticultors i que aixopluga 52 cellers.