El Consell Comarcal del Ripollès segueix les activitats d'educació en el lleure en el marc d'acampades juvenils, camps de treball, casals de vacances, colònies i rutes.

En la temporada actual, el Consell Comarcal ha rebut 307 notificacions d'activitats en aquest àmbit. Es tracta d'una xifra similar a la dels altres anys.

El seguiment que el Consell Comarcal del Ripollès fa d'aquestes activitats d'educació en el lleure implica fer inspeccions per comprovar que compleixen la normativa. Atesa la quantitat de notificacions rebudes i segons els barems establerts al contracte programa, aquest estiu el servei de Joventut del consell ha hagut de fer cinquanta comprovacions sobre el terreny i els informes corresponents, que es transmeten al govern i al responsable de l'activitat. Si amb les inspeccions es detecten incompliments de la normativa, es dona als responsables de l'estada un termini de quinze dies per resoldre'ls.

Les anomalies més rellevants tenen a veure amb els barems de les assegurances o el fet que no porten els originals de les targetes sanitàries dels participants. Pel que fa a les relacions de monitors, no s'acostuma a trobar-hi incompliments. Tot i així, en general, les visites de comprovació acostumen a ser satisfactòries.

La procedència de la majoria dels grups és l'àrea metropolitana de Barcelona i estan organitzats per grans entitats. Per exemple, Minyons escoltes i guies de Catalunya o Esplais catalans.

Per contribuir a les bones pràctiques i a la seguretat de les estades, el servei comarcal de Joventut envia una guia de recomanacions específiques a totes les entitats.