Fortes tempestes acompanyades de ratxes de vent i, fins i tot, de calamarsa o pedra van escombrar ahir al migdia diversos punts de les comarques gironines i van afectar especialment poblacions com la ciutat de Girona, Fornells de la Selva, Salt o Bescanó. En aquest darrer municipi, el xàfec va descarregar amb molta força, i es van registrar un total de 88,4 litres per metre quadrat. Això va provocar que s´inundés el carrer Major de la localitat, així com diferents garatges i magatzems privats.

La intensitat de la pluja també va deixar un registre destacat al municipi de Fornells de la Selva, on en 30 minuts van caure 29 litres per metre quadrat, i van acumular el final del dia un total de 55 litres per metre quadrat. Altres dels indrets afectats pel mal temps van ser Girona (48 l/m2), Cassà de la Selva (35,2 l/m2) i Banyoles (22 l/m2 ).

Els Bombers de la Generalitat van haver d´atendre ahir, des de les dotze del migdia i fins a les cinc de la tarda, un total de 66 avisos a les comarques gironines. La majoria registrats a Girona ciutat i Bescanó. Els Bombers van haver d´actuar principalment a baixos i aparcaments inundats o a incidències de caràcter menor com filtracions a pisos o lavabos que rebufaven.

Les pluges van dificultar la mobilitat a diverses carreteres com l'autopista AP-7 al seu pas per Girona. El mal temps també va tallar per uns moments l´N-141-e en el seu pas pel terme de Bescanó, tram conegut com la «carretera de la Vergonya», després que caigués un arbre al mig de la calçada.

A Girona ciutat les pluges van inundar part del CAP Santa Clara, la zona de magatzem de l'Auditori de Girona on es guarden quadres i els baixos de l'edifici de la Generalitat. També es va inundar, segons els Bombers, un restaurant de l'avinguda Ramon Folch. Els comerços de la ciutat també van patir les conseqüències de la pluja. És el cas de la botiga de roba Zara, que al migdia estava tancada a causa de l´aigua que s´havia acumulat a l´interior de l´establiment.

A la zona de la carretera de Barcelona, a la baixada de l'Hipercor, es va inundar la via de sota un dels ponts, on va quedar atrapat un vehicle. Segons van assegurar els Bombers, la persona que hi havia a l'interior va resultar il·lesa.

Descens dels termòmetres

El dia d´ahir va arrencar amb un matí assolellat i al migdia els termòmetres van caure en picat. A la ciutat de Girona les temperatures van descendir 10 ºC en mitja hora. Es va passar dels 26,6 ºC a les 11.30 h, als 17 ºC a les 12 h, segons dades del Meteocat. Fins i tot, a la localitat de Molló el termòmetre va caure fins a 24,5 ºC. A la tarda, les precipitacions es van desplaçar cap al litoral però amb menys intensitat. El mal temps es pot allargar fins avui al matí.

L´episodi de pluges no només va afectar les comarques gironines, sinó també a arreu de Catalunya. Protecció Civil va activar l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya, l'Inuncat, per les fortes pluges que van caure a la zona metropolitana i van afectar també zones de Girona, Tarragona i la Catalu­nya central. L´organisme va demanar, a través d'un comunicat, «extremar les precaucions al volant, ja que les precipitacions coincideixen amb la sortida del cap de setmana».

Els Bombers de la Generalitat van atendre des de les 12.00 h i fins a les 17.00 h prop de 300 avisos generats per incidències relacionades amb la pluja. Va haver-hi grans acumulacions d'aigua especialment a l'àmbit metropolità de Barcelona, incidències que la major part d´elles es van resoldre per elles mateixes segons els Bombers. Així, per regions d'emergències el nombre més gran de serveis es va dur a terme a la metropolitana nord, amb 156. A la de Girona se´n van fer 66 i a la metropolitana sud 61. Després, a molta distància se situen la regió d'emergències centre, amb 5 avisos, la de Lleida, amb 2, i la de Tarragona, també amb 2.

Una de les incidències més destacades va tenir lloc a Sabadell, on una branca de grans dimensions va caure sobre diversos cotxes. Els Bombers van haver de retirar-la. A banda d'això, hi va haver acumulacions d'aigua a carrers i embornals embossats, però la majoria, com indicava el cos d'emergències, es van resoldre sols. Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del Pla Inuncat per les fortes pluges.