Tres dies després de l'inici del foc del cap de Creus, la investigació segueix oberta però la causa de les flames continua essent una incògnita. Els Agents Rurals van tornar ahir a la zona cremada per recollir proves que confirmessin la principal hipòtesi: les flames van ser intencionades; però reconeixen que les mostres recollides fins ara són, de moment, insuficients per confirmar les seves sospites.

Fonts del cos no amaguen la dificultat de tobar evidències que demostrin l'acció humana al darrere de l'incenci, ja que el terreny ha quedat malmès per l'acció del foc i les tasques d'extinció. Tot just dilluns a la nit es van donar les flames per extingides, després que els Bombers hi passessin hores remullant la zona. Els Agents Rurals confien a acabar trobant algun indici, però ara per ara no hi ha proves suficients ni d'acció humana ni de negligència. De fet, aquesta darrera és la que ha pres menys força.

El foc va cremar 9,5 hectàrees i es va originar en quatre focus separats, motiu pel qual els investigadors sostenen que darrera és probable que hi hagi la mà de l'home. Però sense proves tampoc poden dir res en ferm. Així, demà ja no es desplaçaran a la zona cremada sinó que confien que les diverses línies d'investigació obertes donin resultat. El cos recorda que s'han produït incendis per les espurnes de maquinària agrícola, però es mantenen escèptics en què aquest sigui l'origen del foc del cap de Creus donat que la zona no és terreny agrícola. Les esperances estan dipositades en possibles testimonis que poguessin aportar llum a la investigació sobre algun moviment a la zona en els moments previs i posteriors a l'incendi.

Amb l'ajuda de l'agent caní

Ahir van recórrer la zona els efectius dels Agents Rurals però dilluns ja ho havien fet amb l'ajuda de l'agent caní del cos, que ahir no es va passejar per la zona calcinada.Els Rurals disposen d'un gos que és capaç de detecar productes químics accelerants a les zones que han patit un incendi. Batejat com a Piris, l'animal és de gran ajuda per al cos, però en el foc de Roses no va detectar cap substància utilitzada per calar foc. Tot i això, la hipòtesi dels Agents Rurals no canvia.

9,5 hectàrees calcinades

Les flames del coll del Pení van calcinar 9,57 hectàrees repartides en quatre focus simultanis de 3, 17, 3,2, 2,6 i 0,6 hectàrees. La superfície cremada pels quatre focus forma part, tota ella, del Parc Natural del Cap de Creus. Les flames van obligar a confinar els veïns de dues urbanitzacions (Mas Fumats i Puig Rom). També es van haver de tallar els accessos de les zones més properes, així com la GI-614.

La tramuntana no va facilitar la tasca als equips d'extinció però tampoc ho va fer que les flames cremessin en quatre focus separats i de manera simultània. La zona estava plena de matolls i herbes seques i era un dels punts on el perill d'incendi era alt. Hi van participar una cinquantena de dotacions dels Bombers, tant amb mitjans terrestres com aeris i finalment dilluns a la nit es donava per extingit.