El nou pou de Fontanilles, que permetrà l'abastiment d'aigua a la Bisbal d'Empordà i a cinc pobles més del Baix Empordà (Fontanilles, Forallac, Cruïlles, Monells i Serra de Daró), està previst que entri en funcionament a finals d'agost o a principis de setembre, en funció del que tardin els resultats de les analítiques que s'estan fent per resoldre els seus problemes de subministrament.

Aquesta obra està a tocar de Serra de Daró, servirà per incrementar el cabal que ofereixen els pous de Castell d'Empordà i de Fontanilles i s'espera que millori la qualitat de l'aigua de boca, que dos anys després de la contaminació per herbicides encara no s'ha descobert d'on ve. Això ha obligat els ajuntaments a mantenir el lloguer dels dos filtres que netegen l'aigua, que costa més de 30.000 euros l'any i als quals cal sumar-hi les despeses de manteniment, de 30.000 euros cada dos anys, per canviar el carbó actiu que neteja l'aigua. És per això que els diferents consistoris s'han plantejat la possibilitat de comprar la instal·lació.

Segons va explicar ahir l'alcalde de Forallac, Josep Sala, de moment no hi ha previsió de treure els filtres, ja que se segueixen registrant nivells massa alts de productes fitosanitaris. «El lloguer és car, però la compra tampoc és econòmica i el que volem és oferir total seguretat als ciutadans de la Bisbal i Forallac quan obrin l'aixeta», explicava Sala. L'alcalde va reconèixer que «tard o d'hora» s'haurà de prendre una mesura concreta, però va deixar clar que, «per més diners que valgui», el més important és que hi hagi garanties a l'hora de beure aigua.

192.000 euros de pressupost

L'obra costarà 192.000 euros i inclou també la neteja d'un segon pou per millorar-ne el rendiment. Sala declarava que el pressupost inicial era de 240.000 euros i que, per tant, s'ha pogut reduir. Amb tot, el batlle reconeixia que s'ha fet amb caràcter d'urgència perquè «no es podia esperar més».

La construcció del pou, concretava Sala, és un projecte que «ve de lluny» i que s'ha fet ara per poder donar resposta a la sequera. I és que els nivells dels pous actuals de Castell d'Empordà estan «molt més baixos» que l'any passat, però en canvi, el de Fontanilles ofereix un «bon cabal» i, de fet, s'havia considerat la possibilitat d'augmentar-lo. Concretament, l'obra consta de quatre fases i en tres d'elles el finançament l'assumeix en un 60% l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la resta anirà a càrrec dels sis ajuntaments que se'n beneficiaran.

Aquest agost es compleixen dos anys de la contaminació dels pous amb fitosanitaris, que va obligar l'Ajuntament a prohibir l'aigua de boca durant uns dies. Avui en dia encara no se sap quina és la causa d'aquesta contaminació i es continua fent imprescindible el lloguer dels dos filtres. Aleshores es va dir que els filtres serien «provisionals» fins a trobar el causant de la contaminació i una solució definitiva. De fet, el recurs inicial va ser portar aigua potable amb cisternes dos dies per setmana.